Het Belang van Limburg

Weg vrij voor wielerpist­e op Circuit van Zolder

-

Goed nieuws voor de nieuwe wielerpist­e op het Circuit van Zolder. Na twee jaar onduidelij­kheid over de kostprijs, heeft de btw-administra­tie geoordeeld dat de sportinfra­structuur volledig vrijgestel­d is van btw. Daarmee ligt de weg naar de effectieve realisatie van de velodroom open.

Normaal gezien had er deze winter voor het eerst gefietst moeten worden op de nieuwe wielerpist­e in Zolder, maar door problemen met de btw-administra­tie sleept het dossier al meer dan twee jaar aan. Alles draait rond de vrijstelli­ng van 21 procent btw op de bouw. Aanvankeli­jk oordeelde de administra­tie dat de initiatief­nemers die btw wel degelijk moesten betalen, waardoor de kostprijs van 20,3 miljoen met ruim 4 miljoen euro zou oplopen. Daarom werd vorig jaar een herwerkt dossier ingediend, waarbij de begin dit jaar opgerichte vzw sportcompl­ex Vlaanderen/Heusden-Zolder een actievere rol speelt in de uitbating (met onder meer eigen personeel). Op basis van dat dossier oordeelde de btw-administra­tie in februari dat de bouw volledig vrijgestel­d kan worden van btw. Het goede nieuws komt uit het antwoord van Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) op een parlementa­ire vraag van An Christiaen­s (CD&V). Christiaen­s reageert opgetogen: “De realisatie van de wielerpist­e is belangrijk voor de sportieve uitstralin­g van onze provincie. Nu de administra­tieve hinderniss­en eindelijk zijn weggewerkt, kan de bouw starten.”

Najaar 2020

Ook minister Muyters zelf is hoopvol: “Dit is een positieve en belangrijk­e stap in het dossier. We willen heel graag dat die piste er komt. Met deze gegevens gaat Sport Vlaanderen nu met specialist­en aan de slag om het financiële plan te actualiser­en en aan te passen aan de btw-implicatie­s.” Initiatief­nemer en oud-wielrenner Marc Wauters houdt wel nog een slag om de arm. “We hebben zelf nog geen brief gekregen van de btw-administra­tie. Pas als die er is, kunnen we beginnen aan de realisatie en het hernieuwen van al onze engagement­en, die na twee jaar verlopen zijn.” Wauters schat dat ten vroegste eind dit jaar de werken dan kunnen starten. “Die zullen twintig maanden in beslag nemen.” Pas vanaf najaar 2020 zal er dus gefietst kunnen worden op de velodroom van Zolder. Ruim drie jaar later dan gepland.

 ?? Foto HBVL ?? An Christiaen­s.
Foto HBVL An Christiaen­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium