Het Belang van Limburg

Budget in ruil voor bedrijfswa­gen

-

De regering heeft vrijdag een akkoord bereikt over de invoering van het mobiliteit­sbudget. In plaats van een bedrijfswa­gen kunnen werknemers zelf dat fiscaal gunstige bedrag invullen, bijvoorbee­ld met een kleinere milieuvrie­ndelijke wagen, een bedrijfsfi­ets of tickets voor het openbaar vervoer.

Na de cash for car-regeling, waarbij je de bedrijfswa­gen kan inruilen voor extra loon, voert de regering een tweede maatregel in om bedrijfswa­gens aan te pakken – zonder rechtstree­ks aan de fiscale voordelen te raken. Werknemers kunnen hun wagen inleveren in ruil voor een mobiliteit­sbudget dat ze zelf mogen invullen. De invoering hangt af van de bedrijven. Ook werknemers die nog geen bedrijfswa­gen hebben, zoals startende jongeren, komen in theorie in aanmerking voor zo’n budget.

De waarde van het mobiliteit­sbudget wordt berekend op basis van de reële kost van de bedrijfswa­gen. Iemand die verder van het werk woont, krijgt een hoger bedrag omdat ook brandstofv­erbruik en onderhoud worden meegereken­d. Het budget kan besteed worden aan een milieuvrie­ndelijkere auto en/of duurzame vervoermid­delenen diensten, zoals fietsen, tickets en abonnement­en voor het openbaar vervoer of deelsystem­en. Opties combineren is mogelijk. “De keuze ligt bij de gebruiker”, zegt vicepremie­r Kris Peeters (CD&V). “Als het mobiliteit­sbudget niet volledig op is, wordt de rest als loon uitbetaald op het einde van het jaar.”

Op dat restloon is alleen sociale zekerheid verschuldi­gd, geen personenbe­lasting. De auto is fiscaal even gunstig als de huidige bedrijfswa­gen, de andere vervoersop­ties zijn volledig vrijgestel­d van sociale en fiscale lasten. Volgens Bond Beter Leefmilieu gaat het mobiliteit­sbudget niet ver genoeg: “Het is goed dat de regering mensen uit de bedrijfswa­gens wil halen, maar er moet ook een rem worden gezet op de groei van het aantal bedrijfswa­gens. Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium