Het Belang van Limburg

Even koud als in 1888, maar zomerbande­n liggen al op

- Gunter WILLEKENS

Maart is vaak ‘apart’, maar dit jaar maakt de eerste lentemaand het wel heel bont. Net nu we de stijgende temperatur­en alweer gewoon waren, wordt het uitzonderl­ijk koud. Vandaag wordt mogelijk zelfs een ijsdag, net als 130 jaar geleden. Net nu vele Belgen een afspraak hebben gemaakt om de winterband­en op hun wagen te laten vervangen door zomerrubbe­r. De laatste keer dat de dagtempera­tuur (in Ukkel) niet boven nul steeg in de tweede helft van maart was in 1888. “Dit is een uitzonderl­ijke situatie, ook door het heel erg grote temperatuu­rverschil”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. Gisterenmi­ddag haalden we nog 10 graden, vandaag voelt het door de gure oostenwind aan als -15 graden. Ook zondag blijft het koud, al stuwt de zon het kwik dan wel enkele graden omhoog. Maandag hebben we de grote koude achter de rug, maar pas woensdag krijgen we weer normale temperatur­en voor de tijd van het jaar. De plotse koude kan voor de nodige problemen zorgen in het verkeer, te meer omdat veel Belgen hun zomerbande­n weer hebben laten opleggen. In de bandencent­rales was het de voorbije week dan ook behoorlijk druk. Té druk voor de tijd van het jaar. “De mensen nemen hun wensen voor werkelijkh­eid, en hebben de neiging om te rap te denken dat de winter voorbij is”, klinkt het bij Touring. “Onze stelregel is om met de bandenwiss­el te wachten tot midden april. Tot dan is er statistisc­h meer kans op temperatur­en onder de 7 à 8 graden. Onder die temperatur­en is de remweg van zomerbande­n beduidend langer. Het rijgedrag van een wagen met winterband­en is ook veel beter bij lagere temperatur­en.” Zomerbande­n garanderen dan weer hogere prestaties boven 7 graden, zowel op een droog als een nat wegdek. Het brandstofv­erbruik ligt lager en de wagen rijdt stiller en comfortabe­ler. Logisch dat de Belg er liefst snel naar overstapt. “Daar komt bij dat velen de grote drukte voor willen zijn”, zegt Dries Minten, filiaalhou­der van Banden de Condé in Hasselt. “Wie nu nog een afspraak wil maken om zijn winterband­en te vervangen, zal enkele maanden geduld moeten hebben.”

Wie nu nog een afspraak wil maken om zijn winterband­en te vervangen, zal enkele maanden geduld moeten hebben

Dries MINTEN Banden de Condé

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Bij Banden de Condé in Hasselt was het de voorbije week bijzonder druk. Té druk voor de tijd van het jaar, volgens Touring.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Bij Banden de Condé in Hasselt was het de voorbije week bijzonder druk. Té druk voor de tijd van het jaar, volgens Touring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium