Het Belang van Limburg

“Dek jonge aardbeienp­lantjes af”

Belgische Fruitveili­ng waarschuwt:

-

Vorig jaar betekende de late vorst nog een ramp voor de fruitteelt. Dit jaar hopen de fruitteler­s dat de vorst mogelijk de voorbode is van een geweldig seizoen. Al kondigde de Belgische Fruitveili­ng wel een waarschuwi­ng af voor de aardbeient­elers.

“De groei van de aardbeienp­lantjes in volle grond is gestart door de hogere temperatuu­r van vorige week”, stelt de Belgische Fruitveili­ng. “De bloesems zitten al vrij hoog in het hart van de plant. Ze kunnen bevriezen vanaf -6 graden. Wij adviseren dan ook om alle aanplantin­gen in openlucht af te dekken.”

Voor de peren- en appeloogst worden geen problemen verwacht. Integendee­l. “Die bomen beginnen pas vanaf half april uit

te lopen en te bloesemen”, zegt Filip Lowette, algemeen directeur van de Belgische Fruitveili­ng. De vorst van vorig jaar vond plaats toen de bomen in volle bloei stonden.” “De kou van dit jaar kan voordelig zijn”, zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerd­er van de Boerenbond. “De bloei wordt uitgesteld en zo wordt de kans alsmaar kleiner dat de bloesems dan nog kunnen bevriezen. We zouden wel nerveus worden als het nu al 20 graden was.”

In de tuincentra staan de zenuwen wel strak gespannen. “Sinds vorige week hebben we veel planten buitengeze­t”, klinkt het. “Nu moeten die plantjes terug naar binnen of worden afgedekt. We weten dat dit erbij hoort, maar het is en blijft een enorm karwei.”

 ?? FOTO SDB ?? Niet-afgedekte jonge plantjes riskeren te bevriezen.
FOTO SDB Niet-afgedekte jonge plantjes riskeren te bevriezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium