Het Belang van Limburg

Weer een aanslag, weer een havenarbei­der

Nu zelfs handgranat­en ingezet in Antwerpse drugsoorlo­g

- Dirk COOSEMANS/Joris VAN DER AA

Het drugsgerel­ateerde geweld in Antwerpen escaleert. Gisterenna­cht wierpen onbekenden twee handgranat­en naar een huis in Deurne. Zeven gevels en vijftien auto’s werden zwaar beschadigd. In het huis woont een havenarbei­der. “Maar met drugstrafi­ek heb ik niks te maken”, zweert de man. Antwerpen is nu al anderhalf jaar in de ban van zwaar geweld, met liefst 24 incidenten. “Maar handgranat­en? Dat is een nieuw dieptepunt. Die worden toch alleen gebruikt in de oorlog? Wel, dan zijn we zover zeker?”, klinkt het bij de verontrust­e bewoners in de Van Heystvelts­traat.

Het moet kwart voor drie geweest zijn. “Ik hoorde een knal en vijf tellen later een tweede. Loeihard. Ik sprong uit mijn bed en zag al die kapotte auto’s in de straat”, zegt bewoonster Regina. “Het is vreemd. Maar het eerste wat ik dacht, was inderdaad: er zijn bommen ontploft.”

De auto van Raymond Delathouwe­r (82) – dj Mon bij seniorenra­dio Minerva – liep de meeste schade op. “Mijn vier zijruitjes zijn stuk. De voorruit geperforee­rd, banden plat en mijn autodeuren zitten vol gaten. Het is een perte totale.”

“Gelukkig gebeurden de ontploffin­gen ’s nachts. Overdag zouden er zeker doden gevallen zijn”, zegt Mon. Hij is aangedaan, maar toch kan er een grapje af. “Ze zullen die granaten alvast niet hebben gegooid omdat ze mijn plaatjes niet graag horen.”

Een andere getuige zag volgens Mon vlak na de knallen een auto wegrijden, in de verboden richting van een eenrichtin­gsstraat. “Maar ze heeft de nummerplaa­t niet kunnen lezen. Het ging allemaal te snel natuurlijk.”

Het parket heeft op dit ogenblik geen spoor naar de daders. “Alle pistes worden onderzocht. Die van een persoonlij­ke afrekening, maar uiteraard ook die in de richting van het aanhoudend­e drugsgewel­d”, zegt de woordvoers­ter van het parket. Dat drugsgewel­d is een gevolg van concurrent­ie tussen bendes en afrekening­en na spaak gelopen deals. “Maar het gebruik van die handgranat­en verontrust ons ten zeerste. Dat zware geweld is nieuw voor ons.” Het geviseerde huis wordt bewoond door havenarbei­der T.B. “Het was een hele klap”, aldus de man, terwijl hij zijn doorzeefde voordeur gadeslaat. “Waarom die tuigen hier net voor mijn deur ontploft zijn? Ik heb geen idee.” T.B. laat gedwee de speurders binnen en staat dan verder de pers te woord. “Ik werk in de haven ja. Maar ik ben geen drugsdeale­r. Ik heb daar niks mee te maken”, zegt hij met uitgestrek­en gezicht. Een familielid dat ook een kijkje komt nemen, is er ook gerust in “Zelfs de politie heeft ons gezegd dat die bommen niet ‘expliciet’ voor ons bedoeld waren.”

Gelukkig gebeurden de ontploffin­gen ’s nachts. Overdag zouden er zeker doden gevallen zijn

Raymond DELATHOUWE­R (82)

Fout gemikt?

Uit goede bron vernamen we dat T.B. inderdaad niet gekend is voor drugsfeite­n. De man is wel al eens veroordeel­d na verkeersag­ressie. Hij zou niet echt meewerken met het onderzoek. Het is, zo meldt een goede bron, even goed mogelijk dat de daders fout gemikt hebben. Want even verderop in de straat woont iemand die ook in de haven werkt en “een probleempj­e” zou hebben met de drugmaffia nadat hij een lading zou gestolen hebben of verloren laten gaan. De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wou gisteren geen commentaar kwijt op het zoveelste drugsgewel­d in zijn stad. “We vertrouwen op het onderzoek door de federale politie en het parket. Dat onderzoek moet nu eerst alle ruimte krijgen.” Ook bij zijn partijgeno­ot, minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon, bleef het stil.

 ??  ??
 ?? FOTO B ?? Gevels en deuren raakten beschadigd en ruiten sneuvelden bij de granaataan­val.
FOTO B Gevels en deuren raakten beschadigd en ruiten sneuvelden bij de granaataan­val.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium