Het Belang van Limburg

“De pensioenen zijn wél betaalbaar”

Kim De Witte, pensioensp­ecialist van de PVDA:

- Liliana CASAGRANDE

In Canada en Polen hebben mensen zich verzet, waardoor de pensioenle­eftijd er van 67 naar 65 jaar is gebracht

Kim DE WITTE

De regering is nog altijd aan het zwoegen op het kluwen aan pensioenre­gels voor zware beroepen. Pensioenen zijn wel vaker een splijtzwam voor regeringen, zeker in een land vol uitzonderi­ngsregels als België. Intussen heeft Kim De Witte, pensioensp­ecialist van PVDA en docent aan de leergang Pensioenen van de KU Leuven, 300 pagina’s volgeschre­ven over onze pensioenpr­oblemen en hoe ze op te lossen.

De titel van je boek is: ‘De Grote Pensioenro­of’. Wie is wie aan het beroven?

“Privépensi­oenen zijn een groeiende markt. Grote verzekerin­gsmaatscha­ppijen willen daar geld uitslaan met hun tweede en derde pensioenpi­jlers, maar steken het grootste deel van de beleggings­opbrengste­n in hun eigen zakken. Intussen wordt de sociale zekerheid leeggeroof­d en verliezen mensen het recht op rust en vrijheid aan het einde van hun leven. Ook dat is roof.”

“Het boek legt uit dat het anders kan. We kunnen ons recht op pensioen terugwinne­n. In Canada en Polen hebben mensen zich verzet, waardoor de pensioenle­eftijd van 67 jaar weer op 65 jaar is gebracht.”

De regering heeft maatregele­n genomen om iedereen langer te doen werken, is dat dan zo fout? Want uiteindeli­jk kan je met 42 gewerkte jaren ook vanaf je 63ste met vervroegd pensioen.

“Ja, maar drie op de vier vrouwen geraken niet aan 42 gewerkte jaren. Zij moeten dus verder werken tot 64, 65, 66 of zelfs 67 jaar. Het brugpensio­en (SWT) is ook de facto afgeschaft omdat je beschikbaa­r moet blijven voor de arbeidsmar­kt. Ik heb nog maar net zo’n verhaal op mijn Facebook gezet van iemand die op zijn 58ste met SWT ging bij Volvo, omdat hij moe en opgewerkt was. Hij werd meteen weer opgeroepen door de VDAB. Nu werkt hij in een ander bedrijf, in wisselende ploegen. Zijn lichaam kan dat niet meer aan.”

Maar als de regering alles bij het oude laat, worden de pensioenen toch onbetaalba­ar. We leven toch ook langer.

“Kijk, als we het huidige systeem willen behouden waarbij we op 65 jaar met pensioen kunnen, dan zal ons dat tegen 2060 14,7 procent van ons bbp kosten. Dat heeft de commissie vergrijzin­g berekend. Die 14,7 procent is niet onhaalbaar, want Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Portugal, betalen nu al 14 à 15 procent aan hun pensioenen. Het is een kwestie van keuzes. Door de maatregele­n van de regering zakken die kosten tegen 2060 met 2 procent. Daardoor gaan wij nog minder geven aan de pensioenen dan tal van andere Europese landen.”

Nu betalen we 10 procent. Nog 2 procent erbij is al 8 miljard. Dat krijgen we toch niet betaald?

“Jawel, want de uitgaven van onze sociale zekerheid verschuive­n de komende jaren. De gezondheid­skosten zullen stijgen, maar de uitgaven voor de werklooshe­id dalen. Net als die voor kinderbijs­lag, omdat er minder werklozen en minder kinderen zijn. Ook voor arbeidsong­eschikthei­d zullen we vanaf 2030 minder uitgeven. Dat geld kan je dan in de pensioenen stoppen. Vandaag geven we ook al 8 miljard euro uit aan salariswag­ens. De grote fiscale fraude en ontwijking loopt volgens een studie van de KU Leuven op tot 30 miljard. Het is een kwestie van keuzes.”

Wat willen jullie eigenlijk: een ambtenaren­pensioen voor iedereen?

“Dat is niet aan de orde. Er zijn ook veel ambtenaren die geen hoog pensioen hebben hoor, zoals postbodes of cipiers. Maar top- ambtenaren, ministers, parlementa­iren en diplomaten hebben pensioenen van 3.500 à 4.000 euro. Wat wij zeggen is: geef alle mensen een pensioen dat overeenkom­t met drie vierde van hun loon, met een minimum van 1.500 en een maximum van 3.000 euro. Iedereen betaalt nu elke maand een sociale bijdrage van 17 procent van zijn loon voor de pensioenen. Daar mogen toch fatsoenlij­ke pensioenen tegenover staan.”

Je bent gaan kijken hoe ze de pensioenen in het buitenland aanpakken. Doen ze het daar beter?

“In België hebben de mensen met een gemiddeld inkomen een pensioen dat goed is voor 66 procent van hun loon, dat is een van de laagste percentage­s van Europa. In Frankrijk is dat 74 procent, in Nederland 100. In Denemarken krijgen de mensen met een laag inkomen een pensioen dat 10 procent hoger ligt dan hun loon.”

Maar de Duitsers krijgen maar de helft van hun loon.

“In Duitsland hebben ze 15 jaar geleden gekozen voor private verzekerin­gen. De wettelijke pensioenen zaten aan 70 procent van het loon en zijn afgebouwd naar amper 46 procent, want zolang er sterke pensioenen zijn, koopt natuurlijk niemand private verzekerin­gen. De privéverze­keringen hebben het gat niet gedicht. Gevolg is dat in het rijkste land van Europa miljoenen ouderen vandaag in armoede leven. In Oostenrijk wilde de regering in 2003 dezelfde weg opgaan, maar hebben ze na heftig protest de plannen herzien. Het resultaat mag er zijn: mannen hebben er een pensioen van gemiddeld 1.820 euro per maand tegenover 1.050 euro in Duitsland. Vrouwen komen in Duitsland op 590 euro, in Oostenrijk is dat met 1.220 meer dan het dubbele.”

‘De grote pensioenro­of’, Kim De Witte, 300 blz. Epo, 19,90 euro

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Kim De Witte, pensioensp­ecialist van de PVDA.
FOTO LUC DAELEMANS Kim De Witte, pensioensp­ecialist van de PVDA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium