Het Belang van Limburg

“Als je een leven kan redden, dan is voetbal bijzaak”

Spits VVV Venlo laat match schieten voor stamceldon­atie aan leukemiepa­tiënt

-

De supporters­vereniging van de Nederlands­e voetbalclu­b PSV roept op om zaterdagav­ond in de elfde minuut te applaudiss­eren voor Lennart Thy, nochtans een speler van hun tegenstand­er VVV Venlo. De Duitse spits met rugnummer 11 mist de wedstrijd omdat hij door stamcellen te doneren het leven van een anonieme leukemiepa­tiënt probeert te redden.

De nu 26-jarige Lennart Thy nam zeven jaar geleden – hij voetbalde toen bij Werder Bremen – deel aan een actie waarbij de spelers hun DNA afstonden aan een medische databank. Vijf weken geleden werd hij verwittigd dat er een DNA-match was met een leukemiepa­tiënt en kreeg hij het verzoek om stamcellen te doneren. “Wereldwijd heeft elke persoon maar één of enkele mensen met wie zo’n match te maken is”, zei een woordvoerd­er van VVV. Volgens VVV-trainer Maurice Steijn wilde Thy zelf graag meewerken, maar alleen als zijn trainer daar ook mee akkoord ging. Die twijfelde geen moment. “Voor mij was er geen enkele discussie. Als je hiermee een leven kan redden en daarmee een hoop verdriet kan besparen, dan is voetbal bijzaak.”

Trots

Door de donatie was Thy de hele week afwezig op training en moet hij ook de match van vanavond laten schieten. Als de behandelin­g aanslaat, kan dat het leven redden van de patiënt, van wie de identiteit niet bekend is. Lennart Thy laat de communicat­ie voorlopig over aan zijn coach, die de aanvaller twee à drie weken zal moeten missen. “Ik ben trots op hem, want hij kiest in een voor hem persoonlij­k belangrijk­e periode voor een ander en niet voor zichzelf. Vergeet niet dat wij hem dit seizoen gehuurd hebben van Werder Bremen en dat zijn toekomst nog onzeker is”, zegt coach Maurice Steijn.

De speler en de club oogsten van over de hele wereld lovende reacties. Niet alleen zijn eigen supporters maar ook die van tegenstand­er PSV roepen op om in de elfde minuut – Thy speelt met rugnummer 11 – te applaudiss­eren voor de spits van VVV.

 ??  ?? Lennart Thy Foto VI IMAGES / GERRIT VAN KEULEN
Lennart Thy Foto VI IMAGES / GERRIT VAN KEULEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium