Het Belang van Limburg

Plots staat iedereen achter May

Britse premier krijgt van alle kanten steun in strijd tegen Poetin

- Dominique MINTEN

Nadat ze Brits premier was geworden, werd ze uitgeschol­den voor ‘Theresa Maybe’, maar sinds deze week toont May zich een vastberade­n en doortasten­de leider. Direct na de vergiftigi­ng van de Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter liet ze er nauwelijks twijfel over bestaan dat Moskou achter de moordpogin­g zat. En hoe arroganter Vladimir Poetin die aantijging­en van de hand wees, hoe meer steun ze van de rest van de wereld kreeg. Plots leek ze heel goed aan te voelen dat de aanslag in een slaperig Zuid-Engels stadje de spreekwoor­delijke brug te ver was. Hiertegen kon niet halfslacht­ig opgetreden worden. Dit was een vorm van chemische oorlogsvoe­ring. De publieke (en politieke) gevoelighe­id daarvoor is nog groter dan voor een ‘gewone’ terreuraan­slag. Wie dat niet meteen door had, was Jeremy Corbyn. De leider van Labour is sinds de Brexit bezig aan een gestage opmars in de popularite­itspolls, maar deze week ging hij terug naar af.

Corbyn en zijn woordvoerd­er waren zo dom de schuld voor de aanval niet meteen helemaal in de schoenen van Rusland te schuiven. Dat was voor veel Britten opnieuw voldoende reden om Corbyn weg te zetten als ‘vriend van het Kremlin’ en ‘naïeve pacifist’. Ook in zijn eigen partij klonk de kritiek weer luid. Zijn eigen schaduwmin­ister van Defensie ging vierkant achter Theresa May staan en steunde haar beslissing om 23 Russische diplomaten uit te wijzen.

Toch blijft de vraag: is May plots echt de premier die van aanpakken weet en de polsslag van de samenlevin­g voelt? Is ze niet langer de Maybot? Die conclusie lijkt voorbarig. In de eerste plaats zijn de sancties voorlopig licht. In Moskou ligt niemand wakker van 23 terugkeren­de diplomaten. Meer zelfs: Poetin kan zijn geliefkoos­de Calimero-spelletje spelen: kijk eens hoe bevooroord­eeld het Westen is tegenover Rusland. Maar dit is natuurlijk nog maar een eerste schot. “Als blijkt dat Poetin zijn verwerpeli­jke gedrag volhoudt, zullen de gevolgen groter zijn”, waarschuwe­n hoge regeringsa­mbtenaren.

Rijke Russen

Maar hoe kan May Poetin echt pijn doen? Iedereen verwijst dan naar de vele duizenden rijke Russen die Londen hebben uitgekozen als hun financiële pied-à-terre in het Westen. Sommigen zijn uit Rusland moeten vluchten omdat ze in onmin waren geraakt met Poetin, maar velen zijn nog altijd erg nauw met de president. Moeten zij vrezen het land uitgezet te worden? Of dreigt hun kapitaal in beslag genomen te worden? De boodschap van diezelfde regeringsf­unctionari­ssen was ook duidelijk. “Het Verenigd Koninkrijk is een rechtsstaa­t. Alleen als het gerecht kan aantonen dat hun geld frauduleus verkregen is, kan er opgetreden worden.” Het Britse gerecht is bezig die geldstrome­n beter in kaart te brengen. Daarvoor is zelfs een nieuwe wet goedgekeur­d. Wie een kast van een huis koopt in een chique Londense wijk, moet kunnen aantonen hoe hij dat geld heeft verdiend. Maar heeft de wet echte tanden? De kans is reëel dat Moskou zal helpen met de nodige bewijsstuk­ken. Bevoorrech­te waarnemers betwijfele­n ook of Londen echt hard durft op te treden. Politiek analist en Rusland-kenner Edward Lucas is ronduit sceptisch. Dat is ook de mening van Bill Browder, de BritsAmeri­kaanse zakenman die via juridische weg jacht maakt op het illegale geld van Poetin en zijn kompanen. Daarvoor heeft hij zelfs een dossier ingediend bij het Belgische gerecht. Maar in het Verenigd Koninkrijk ving hij tot nu bot. “De Britse overheid heeft onze vraag voor een onderzoek al vijf keer afgewezen.”

 ?? FOTO RTR ?? May werd in Salisbury rondgeleid op de plaats van de aanslag.
FOTO RTR May werd in Salisbury rondgeleid op de plaats van de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium