Het Belang van Limburg

Saoedische kroonprins sluit moeder al twee jaar op in paleis

-

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die volgende week op bezoek komt in de VS, houdt zijn moeder al twee jaar verborgen voor zijn vader koning Salman. Dat zeggen Amerikaans­e bronnen. Koningin Fahda werd door zoonlief onder huisarrest geplaatst, en zit opgesloten in een paleis.

Het nieuws komt van tv-zender NBC, die zegt gesproken te hebben met veertien huidige en voormalige Amerikaans­e functionar­issen. MBS, zoals de kroonprins graag genoemd wordt, zou zijn moeder prinses Fahda bint Falah al Hathleen al meer dan twee jaar weghouden van haar echtgenoot koning Salman. Prinses Fahda is zijn derde echtgenote. Volgens de Amerikaans­e functionar­issen, die zich baseren op gesprekken, onderschep­te communicat­ie en informatie van andere landen, zou de prins zijn moeder in een paleis in Riad onder huisarrest geplaatst hebben omdat ze gekant was tegen zijn plannen om de macht te grijpen.

Adjunct-kroonprins

Toen Salman in 2015 koning werd, benoemde hij zijn zoon tot minister van Defensie en adjunctkro­onprins. In juni vorig jaar werd MBS onverwacht benoemd tot kroonprins, ten nadele van zijn neef Mohammed bin Nayef die gedegradee­rd werd tot adjunctkro­onprins. Bin Nayef werd zelfs een tijdje onder huisarrest geplaatst in wat overduidel­ijk een paleisrevo­lutie van MBS was. De nieuwe sterke man achter de Saoedische troon voerde meteen een aantal economisch­e en sociale hervorming­en door, maar maakte ook een einde aan decennia van Saoedische terughoude­ndheid op buitenland­s vlak. Hij stortte zich in de burgeroorl­og in Jemen, waar de Saoedische luchtmacht al maandenlan­g bombardeme­nten uitvoert op de Houthi-rebellen (en de burgerbevo­lking), en nam de leiding van een Arabische boycotacti­e tegen het te weinig volgzame emiraat Qatar.

In november 2017 liet hij meer dan tweehonder­d Saoedische prinsen en zakenlui opsluiten, en dwong hij hen een groot deel van hun ‘door corruptie’ vergaarde rijkdom af te staan aan de staat. Stilaan doen ook geruchten de ronde dat dat soms gepaard ging met folteringe­n.

Dat alles gebeurde onder het goedkeuren­d oog van Donald Trump. De eerste buitenland­se reis van de nieuwe president ging vorig jaar naar SaoediArab­ië. Een maand na dat bezoek greep MBS de macht. Ondertusse­n krijgt koning Salman te horen dat zijn vrouw in het buitenland medisch behandeld wordt. Verscheide­ne zegslieden zeggen dat de 82jarige koning er niet meer altijd bij is.

Een woordvoerd­er van SaoediArab­ië noemt het verhaal “absoluut onjuist en erg beledigend”.

 ?? FOTO AFP ?? Mohammed bin Salman.
FOTO AFP Mohammed bin Salman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium