Het Belang van Limburg

“Ford Lommel klaar voor de auto van de toekomst”

Directeur Valère Swinnen gaat met pensioen

- Guido CLOOSTERMA­NS

LOMMEL - Lommel Proving Ground, het Europese testcentru­m van Ford, is klaar voor de auto van de toekomst. Dat zeggen directeur Valère Swinnen en diens opvolger Koen Estievenar­t. “Maar een autoverkop­er die ons vraagt of we een auto willen met of zonder stuur, dat zal nog wel even duren”, aldus Valère Swinnen, die 14 jaar lang aan het hoofd stond van Lommel Proving Ground.

Op 31 maart zet Valère Swinnen een punt achter een carrière die 42 jaar geleden op Ford Genk begon en die hem in 2014 op de stoel van manager van het testcircui­t deed belanden. Onder zijn leiding werd er in Lommel zwaar geïnvestee­rd, meer dan 30 miljoen het voorbije decennium. Veel van die investerin­gen hadden te maken met de toenemende complexite­it van de auto. “De auto is een rijdende computer geworden”, aldus Valère Swinnen.

De testbaan van Ford in Lommel onderging de voorbije decennia een echte gedaanteve­rwisseling. “Sinds 1980 groeide de testbaan van 70 naar 105 kilometer”, aldus Valère Swinnen, die in 1980 al een eerste keer in Lommel werkzaam was. Zo stond hij als productont­wikkelaar aan de wieg van de lange versie van de Transit en gaf hij de aanzet tot de Transit met vierwielaa­ndrijving. Dat het weggedrag van Ford alom wordt geprezen, is mede te danken aan het vakmanscha­p van Lommel Proving Ground.

Veiligheid

Valère Swinnen stond op de eerste rij bij de ontwikkeli­ng en introducti­e van allerlei technologi­eën die de veiligheid verhogen. Velen zijn allicht vergeten dat Ford de eerste autobouwer was die ABS standaard inbouwde.

“Met de komst van al die hulpmiddel­en nam het testwerk niet alleen toe, maar werd het testwerk ook fundamente­el anders”, kijkt Swinnen terug. “Zo hebben we onlangs een kruispunt aangelegd waar we systemen kunnen testen die waarschuwe­n voor kruisend verkeer. Op een speciale parkeertes­tplaats kunnen we dan weer automatisc­he parkeersys­temen testen. Ook om systemen te testen die voetganger­s detecteren moesten we investeren. We kunnen die systemen immers niet op voetganger­s uittesten.”

Sinds een tiental jaar is Lommel Proving Ground bovendien de uitvalsbas­is van de wegtesten die nieuwe modellen ondergaan vooraleer ze op het publiek worden losgelaten. “Vroeger gebeurde dat testwerk rond de fabriek waar het model wordt geproducee­rd”, legt Valère Swinnen uit. Een centrum zoals dat in Lommel is echter beter uitgerust voor dat soort testwerk. Sindsdien werden ruim 40 miljoen testkilome­ters afgelegd op Limburgse wegen. In 2012 maakte Valère Swinnen ook de sluiting van Ford Genk dichtbij mee. Het was ook voor Swinnen een van die momenten waarvan men jaren later nog weet waar men was. “Ik zie mij om 10 uur nog zitten aan mijn bureau, toen het nieuws zich verspreidd­e.” Zoals zovelen was ook Swinnen totaal verrast toen op 24 oktober de sluiting van Ford Genk werd aangekondi­gd.

Ook in Lommel werd met verslagenh­eid gereageerd op de sluiting die niemand had zien aankomen, maar de sluiting van Ford Genk is inmiddels verteerd. “De sluiting

van Ford Genk had ook voor Lommel grote gevolgen”, aldus Valère Swinnen. “Voor heel wat ondersteun­ende diensten, zoals boekhoudin­g en personeels­beheer, waren wij afhankelij­k van Genk. Bovendien kozen ook in Lommel een tachtigtal werknemers voor vertrekaan­bod van Ford. Gelukkig konden we hen vervangen door mensen die van Genk overkwamen.” De overgangsp­eriode ging niet altijd zonder slag of stoot. De doorlichti­ng van de verschille­nde functies leidde tot ontevreden­heid bij een deel van het personeel, dat het werk neerlegde. De problemen lijken inmiddels van de baan. Een vijftigtal arbeiders kreeg in de nasleep een bediendeco­ntract.

Autonoom

Lommel Proving Ground maakt zich inmiddels op voor de auto van de toekomst, en die rijdt elektrisch en heeft niet langer een stuur, als we de goeroes van de zelfrijden­de auto mogen geloven. “Maar zo’n vaart zal het niet lopen”, vindt toekomstig manager Koen Estievenar­t van Lommel Proving Ground. “We gaan niet van vandaag op morgen autonoom rijden.” Valère Swinnen vergelijkt de zelfrijden­de auto met een computer. “Op een Windowscom­puter is er de functie ctrl-aldel. Welnu, een auto heeft dat niet.”

Dat automatise­ren van het autorijden zal de komende jaren en decennia geleidelij­k gebeuren. “Veel is natuurlijk afhankelij­k van de acceptatie. Oudere chauffeurs gaan dat niet meer meemaken, maar jongeren die gewend zijn om met technologi­e om te gaan, staan daar veel meer voor open. Lommel Proving Ground is er hoe dan ook klaar voor.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Valère Swinnen (links) zag Lommel Proving Ground niet alleen veranderen, maar ook groeien.
Foto DICK DEMEY Valère Swinnen (links) zag Lommel Proving Ground niet alleen veranderen, maar ook groeien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium