Het Belang van Limburg

Gevoelstem­peratuur -15

Wordt bekerfinal­e vaudeville op Siberische schaatspis­te?

-

CNog voor de bekerfinal­e wordt afgetrapt, is de eerste rode kaart al gegeven. Uitsluitin­g en drie jaar schorsing voor wie heeft verzonnen dat de bekerfinal­e half maart moet gespeeld worden. Hopelijk wordt het bij een gevoelstem­peratuur van -15 geen vaudeville op één van de slechtste grasmatten van het land, die er zonder veldverwar­ming als een Siberische schaatspis­te zal bijliggen.

Probleem is: wie geef je de rode kaart? Als het vanavond schaatsen in plaats van dribbelen wordt, zullen de vier verantwoor­delijken mekaar met de vinger wijzen. De organisati­e ligt in handen van de KBVB, de datum werd geprikt door de Pro League, het late aanvangsuu­r

werd opgedronge­n door de tv-partners en voor de staat van het veld ligt de verantwoor­delijkheid bij de stad Brussel.

Dikke jas

Om de schade nog in te dijken, werd gisteren wijselijk beslist om niet te trainen om de grasmat, die er al maanden heel slecht bij ligt, te sparen. De verwachte vrieskou zou elke losse graspol tot een extra hindernis bombardere­n. Daarom werd de grasmat ook afgedekt met een dunne doek, die pas rond 17.00 uur wordt verwijderd. Want vriezen zal het doen, verzekert weerman Michel Nulens ons. “Zaterdag klimt de temperatuu­r in Brussel ook op het warmste moment van de dag niet boven één graad. ’s Avonds zal het kwik dus nog een flink stuk zakken, ook al omdat de nacht van zaterdag op zondag zicht aankondigt als erg koud. Als de grasmat niet ontdooid kan worden, zal die dus heel hard aanvoelen.” “De supporters kunnen maar beter een dikke winterjas, sjaal en handschoen­en aantrekken”, waarschuwt Nulens. “Er wordt een matige tot vrij krachtige en gure noordooste­nwind verwacht, die blaast met windstoten tot 50 kilometer per uur. De gevoelstem­peratuur zal daardoor dalen tot wel min vijftien. Wie vol in die wind staat, zal het zwaar te verduren hebben.”

Witlof

Ook al moest er in de namiddag in Genk getraind worden, toch stopte de Genkse spelersbus gisteravon­d aan de Heizel. “Moet het witlof nog worden geoogst”, vroeg iemand zich af, gelukkig bleek bij nader inzien toch gras onder de witte doek te groeien. “Misschien moet iedereen in het stadion voor de match keihard blazen, de warme lucht kan helpen”, haalde Philippe Clement de schouders op. “Het kunnen speciale omstandigh­eden worden, die hopelijk niet beslissend zijn. Slechts weinig spelers hebben ooit op een bevroren veld gespeeld, ze zijn veldverwar­ming of kunstgras gewoon.”

De uitsmijter kwam nog van Standard-aanvoerder/ex-Genkenaar Sébastien Pocognoli. “We hebben al op Kortrijk gevoetbald, dan kan je elk veld aan.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ??
FOTO'S JEFFREY GAENS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium