Het Belang van Limburg

BEKERFINAL­E 17 MAART 2018

-

dat die twee extra punten ons in play-off 1 hebben gebracht. Jullie begrijpen dus wel dat we daar geen problemen mee hebben. (lacht) Dat is gewoon emotie. Als Felice Mazzu het doet, hoor je er niks van. Pure perceptie.”

Hoe ga jij om met de vulkaan Sa Pinto?

Renard: “Dit seizoen hebben we het op een bepaald moment moeilijk gehad. We hebben daar veel over gesproken. Het imago van Standard is ook belangrijk. Dat weet Ricardo. De laatste tijd is hij rustiger geworden.”

Bij Standard was er vaak druk om de trainer te ontslaan.

Renard: “Gelukkig heb ik een rustig karakter. Kritiek deert me niet.” de Condé: “Een trainer ontslaan doe je ook niet van vandaag op morgen. Als je stabilitei­t nastreeft, wil je het niet doen.” Renard: “Het is echt niet makkelijk. Voor de buitenwere­ld is de enige goede trainer een die punten pakt. Stuivenber­g was vorig jaar bijna een fenomeen. En kijk naar Weiler. Die maakte Anderlecht na twee jaar kampioen, maar moest twee maanden later opkrassen.”

De inzet is zaterdag heel hoog: een rechtstree­ks ticket voor de Europa League.

de Condé: “Los van dat Europees ticket hangt er veel prestige aan vast. Er zijn maar twee prijzen in België. Het winnen van de beker heeft deze club grootgemaa­kt.” Renard: “Toch blijft die datum vreemd. Zo vlak voor de playoffs.” de Condé: “Het belang van playoff 1 is enorm. Vanaf de eerste speeldag gaat het daarover. Die druk voel je constant. Vorig jaar haalden we de kwartfinal­e van de Europa League, de halve finale van de beker, maar misten we op één punt play-off 1. Het seizoen was dus mislukt. Zoiets bepaalt of je goed gewerkt hebt of niet.” Renard: “Als wij play-off 1 niet hadden gehaald en we de beker zouden winnen, dan zou ik niet tevreden zijn geweest. Al blijf de bekerfinal­e speciaal, het wordt nu mijn vierde. Twee keer als speler en twee keer als bestuursli­d. In 2009 verloor ik hem met Mechelen nog van Genk.” de Conde: “En ik verloor er eentje met Standard tegen Lierse.”

Is het meer stresseren­d als TD dan als speler?

de Condé: “Voor mij wel.” Renard: “Ik heb dat niet. Je moet geloven in het werk van je technische staf en de spelers. Stress ken ik niet.” de Condé: “De laatste twee, drie maanden is het extreem bij mij. Dat heeft zijn impact gehad. Als de trainer belde, durfde ik vaak niet opnemen omdat ik vreesde dat er weer een nieuwe blessure was. Ondertusse­n heb ik de traditie gekweekt om drie minuten voor tijd al naar beneden te gaan. Al krijg je in die wandeling weer van alles mee. Op Oostende hoorde ik plots Arno (‘Olalala’ wordt er na elk thuisdoelp­unt gedraaid, nvdr.), geen minuut later zongen alweer onze supporters. Als de stress te groot wordt, bel ik met ex-ploegmaat Kevin Vandenberg­h Die is altijd kalm en zegt dan dat alles goedkomt.” (lacht)

Wat wordt het zaterdagav­ond?

Renard: “Het is fiftyfifty. Je weet nooit wat kan gebeuren: een vroege rode kaart of een blessure.”

de Condé: “Voor mij is Standard favoriet.”

Renard: “Dat is een strategie hé.”

de Condé: “Dat is geen strategie. (lacht) Jullie hebben veel kwaliteit en zitten in de flow. Maar je voelt wel dat er in Genk iets leeft. Het is een mooie finale in een vol stadion, zoals het zou moeten zijn.”

Renard: “We gaan sowieso vrienden blijven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium