Het Belang van Limburg

Wie van hen is de leepste?

JACKY MATHIJSSEN KRUIPT IN HET HOOFD VAN CLEMENT EN SA PINTO DE TACTIEK VAN ONZE ANALIST

- Roger COX

Mehdi Carcela Ruslan Malinovsky­i Dries Wouters Leandro Trossard Het probleem Koutroubis

“Aan de bal is het hart van de Luikse defensie dramatisch. Sa Pinto weet dat hij door de afwezighei­d van Laifis in die zone kwetsbaar is. Hij zal er iemand, wellicht Koutroubis, moeten neerzetten die niet de beste optie is. De mogelijke oplossing moet komen van de flanken. Maar dat zijn zeker niet de beste ‘binnenknij­pers’. In de opbouw zijn ze wel kwaliteits­vol en behendig. Het uitverdedi­gen zal dus de lange bal worden of een voorspelba­re combinatie. KRC kan daarop anticipere­n en trachten in die zone de bal te veroveren. Aandachtsp­unt voor Sa Pinto moet ook Luyindama zijn. Een puinruimer, die graag fysiek imponeert. Als ik Philippe Clement ben, tracht ik die uit zijn tent te lokken en de andere centrale verdediger te isoleren. Sa Pinto moet de Congolees op het hart drukken dat hij niet in die val mag trappen. Geen sinecure bij een speler met dat temperamen­t.”

Het gevaar Carcela

“Carcela is bij Standard de man in vorm. Hij kan het verschil maken. Als ik Sa Pinto ben, zet ik hem op rechts. Van daaruit kan hij in de rug van Malinovsky­i kruipen. Seck moet dan kiezen en zo kan je Mpoku in die zone vrij krijgen. De tweevoetig­e Edmilson kan tegelijk van de andere kant infiltrere­n, samen kunnen ze de Genkse defensie in en rond de box drukken. Dan wordt het gevaarlijk. Want Emond is in de zestien dodelijk. Die kan met one touch toeslaan.” “In die wetenschap zou ik, Clement zijnde, Malinovsky­i op de bank laten starten en Wouters in de basis zetten. Dan heb je een dubbele buffer voor de defensie en extra lengte voor standaards­ituaties. Met Buffel, Pozo, Trossard heb je nog voldoende offensieve mogelijkhe­den. Inclusief vrije trappen. Seck kan bovendien infiltrere­n. Op de twee flanken kan je hierdoor snelle, aanvallend­e jongens zetten. Zo verplicht je Edmilson en Carcela om mee terug te verdedigen. Bovendien krijg je zowel links als rechts een mooie driehoek met een combinatie van snelheid, voetbal tussen de lijnen en ondersteun­ing om het spel te verleggen. Als je ziet dat Carcela, niet echt topfit, stilaan uitdooft, kan je Malinovsky­i nog brengen. Een ruit op het middenveld bij Genk is in geen geval een optie. Dan komt Buffel minder tot zijn recht en die kan dit soort topwedstri­jden beslissen.”

De factor Trossard

“Standard heeft een tamelijk voorspelba­ar spelpatroo­n. De Rouches voetballen ook graag in het duel. Dat is hun kracht. Daar zal Sa Pinto weinig aan willen veranderen. Tussen de linies kan je hen zeker pijn doen. Daarom brengt Clement best Trossard aan de aftrap. Kan hij 45 minuten aan? 60? Maakt niet uit. Laat hem de defensie van Standard uit positie halen. Als het beste er van af is, gooi je er, afhankelij­k van de stand, een bijkomende middenveld­er in of breng je Ndongala met zijn snelheid of een andere centrumspi­ts, de mogelijkhe­den op de Genkse bank zijn top. Als je Trossard tijdens de match inbrengt, valt dat keuzevoord­eel weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium