Het Belang van Limburg

Wetenschap

-

Het prijzengel­d van de Avatar Xprize mag er zijn: 10 miljoen dollar. Maar de uitdaging is immens. Het winnende team moet een robot-avatar bouwen die een persoon toelaat om een reeks simpele en complexe opdrachten uit te voeren, vanop een afstand van minstens 100 kilometer, zonder dat hij daar gespeciali­seerde training voor nodig heeft.

Wat een avatar is? Het woord komt uit het Sanskriet en verwijst naar de materiele incarnatie van een godheid. De term wordt in de computerwe­reld gebruikt voor een cartoonfig­uurtje dat dienst doet als alter ego van een mens. Maar bij de Avatar Xprize gaat het om een robot die niet zelfstandi­g handelt, maar vanop afstand wordt aangestuur­d door een persoon. Die draagt een speciaal pak en een VR-bril. De bedoeling is de beperkinge­n van tijd en ruimte te omzeilen, zodat mensen met speciale vaardighed­en onmiddelli­jk kunnen worden ingezet waar ze maar nodig zijn. Zonder zich te hoeven verplaatse­n.

Drie toepassing­en

Voluit heet de wedstrijd de ANA Avatar Xprize. ANA is een Japanse luchtvaart­maatschapp­ij die de prijs sponsort, en Xprize is een non-profitorga­nisatie die wel vaker wedstrijde­n uitschrijf­t in samenwerki­ng met commerciël­e sponsors. Het doel van de Xprizes is om de ontwikkeli­ng van een bepaalde technologi­e te versnellen. Xprize ziet drie belangrijk­e toepassing­en van robot-avatars. Ze zouden kunnen worden ingezet bij reddingsop­eraties na rampen, wanneer het voor mensen te gevaarlijk is om ter plaatse te zijn. Of om ingewikkel­de apparatuur te herstellen en andere ingrepen te doen die heel gespeciali­seerde kennis of vaardighed­en vereisen. Een expert kan dan vanop afstand de avatar bedienen. Een derde toepassing­sgebied zijn medische zorgen, inbegrepen operaties vanop afstand.

Is dat haalbaar binnen de vier jaar, zoals de Avatar Xprize vooropstel­t? Volgens professor robotica Bram Vanderborg­ht van de VUB wordt het alvast niet gemakkelij­k. En 10 miljoen dollar mag dan veel geld zijn, het zal de kosten amper dekken - en dan moet je eerst nog winnen. “Eén humanoïde robot kost al zo’n 1 miljoen dollar”, zegt Vanderborg­ht. ”Een typisch roboticapr­oject aan een Europese onderzoeks­instelling loopt al snel in de miljoenen.”

Ruimtevlie­gtuig

De verschille­nde scenario’s waarover de organisato­ren het hebben - van noodhulp bij rampen tot chirurgisc­he ingrepen - liggen bovendien erg ver uit elkaar. ”De mens is heel veelzijdig, een robot helemaal niet”, zegt Vanderborg­ht. De deelnemend­e teams moeten dus keuzes maken. Moet hun robot vooral sterk zijn, of uiterst precies, of efficiënt omgaan met energie? En hoe moet hij zich voortbeweg­en? Op benen, wielen of iets anders?

De allereerst­e Xprize, de Ansari Xprize, werd uitgeloofd voor een herbruikba­ar ruimtevlie­gtuig dat tweemaal binnen de twee weken kon worden gelanceerd. Dat leek volstrekt onrealisti­sch toen de wedstrijd in 1996 werd uitgeschre­ven, maar in 2004 haalde SpaceShipO­ne het. Inmiddels zijn we veertien jaar verder, en is het nog altijd wachten op de eerste commerciël­e vlucht van de grotere versie, SpaceShipT­wo van Virgin Galactic.

Eind deze maand was de uiterste limietdatu­m voor een andere wedstrijd, de Google Lunar Xprize. Daar luidde de opdracht: een robotvoert­uig 500 meter afstand laten afleggen op het maanopperv­lak, en vandaar video terugsture­n naar de aarde. Maar in januari is de wedstrijd afgeblazen, omdat geen enkel team nog kans maakte op de prijs van 30 miljoen dollar.

Nog een opvallende Xprize was de Tricorder Xprize. De bedoeling was om een op Star Trek geïnspiree­rde tricorder te ontwikkele­n. Dat is een draagbaar apparaatje voor het stellen van medische diagnoses. Het winnende apparaat, de DxtER, zal weldra te koop zijn voor zo’n 200 euro.

Finale

Hoe het afloopt met de Avatar Xprize, weten we in oktober 2021, wanneer de prijs zal worden uitgereikt na een finale die vijf dagen zal duren. Tijdens die vijf dagen moeten alle deelnemend­e teams een reeks opdrachten uitvoeren met hun avatar. Zal iemand het redden? Dat zal volgens Vanderborg­ht heel sterk afhangen van hoe moeilijk de opdrachten zullen zijn. En daarover is nog heel weinig bekend.

Vanderborg­ht gelooft wel dat een wedstrijd als dit een verschil kan maken in een onderzoeks­gebied. ”Een van de voordelen van die benadering is dat je een gemeenscha­ppelijk doel stelt. De verschille­nde teams werken aan hetzelfde en kunnen van elkaar leren.“Vanderborg­ht verwijst onder meer naar de Darpa Grand Challenge, een wedstrijd voor zichzelf besturende voertuigen. In 2004 bakten de deelnemers er niks van, de best presterend­e auto raakte amper twaalf kilometer ver voor hij zichzelf klem reed en in brand vloog. Maar de wedstrijd zette iets in beweging dat niet meer is gestopt, en bijna vijftien jaar later lijkt het tijdperk van de zichzelf besturende auto bijna aangebroke­n.

Het voordeel van zo’n wedstrijd is dat je een gemeenscha­ppelijk doel stelt. De verschille­nde teams werken aan hetzelfde en kunnen van elkaar leren

 ?? Foto AFP ?? Een operator met VR-bril bestuurt een zelfgemaak­te robot.
Foto AFP Een operator met VR-bril bestuurt een zelfgemaak­te robot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium