Het Belang van Limburg

“En toch raak ik niet weg uit Limburg”

-

Ze is afkomstig uit Limburg en verovert de hele wereld. In 2017 reisde ze vanuit België, Frankrijk, Oostenrijk en Polen naar Australië, Argentinië, Japan voor de vertolking van hoofdrolle­n als La Vierge in Jeanne d’Arc au Bûcher van Honneger, Pamina in Mozarts Zauberflöt­e, Oscar in Un Ballo in Maschera van Giuseppe Verdi en Celia in Lucio Silla van W.A. Mozart, Matilde in Elisabetta, Regina d’Inghilterr­e van Rossini en Matsukaze in de hedendaags­e opera van Toshio Hosokawa in een regie en choreograf­ie van Sasha Waltz. Een natuurtale­nt met de mooiste stem ooit. Een sprookje dat werkelijkh­eid wordt. Niet onze woorden, maar die van de jury van de Klara Awards. Hoog tijd om nog eens bij te babbelen tussen een bezoek aan de kapper, een awarduitre­iking en het volgende vliegtuig richting buitenland.

Wat houdt zo’n Klara Award in?

“Het gaat vooral om de erkenning die je krijgt, naast een beeldje om op de schouw te zetten. En daar vloeit dan media-aandacht uit en interesses van zalen en platenfirm­a’s.”

Heeft u dat nog nodig?

“Wel, het is altijd fijn natuurlijk. Ik kwam uit de lucht gevallen met mijn nominatie, omdat die vanuit mijn eigen land komt, terwijl ik in 2017 vooral in het buitenland heb gezongen. Ik ben zes maanden van huis geweest. Twee weken geleden was ik nog in Japan, en een dag na de awardcerem­onie ben ik vertrokken naar Birmingham. Ondertusse­n moet ik beginnen voor te bereiden voor de Salzburger Festspiele. Optredens volgen elkaar snel op. Ik wil me volledig focussen op waar ik op dat moment mee bezig ben, maar je moet natuurlijk ook je rol voorbereid­en die eraan zit te komen. Het is iets waar ik dag en nacht mee bezig ben. Zelfs op mijn vrije dagen ga ik thuis aan de vleugel zitten om nog iets in te studeren. Het zijn spannende tijden.”

Thuis is het Maasland. Nooit gedacht om in het buitenland te gaan wonen?

“Goh, ik raak gewoon niet weg uit Limburg (lacht). Ik ben echt ene van de Maaskant. Ik heb hier veel familie en die hangt hecht aan elkaar. Mijn vriend in Duitsland vraagt me regelmatig om bij hem te komen wonen, maar dat lukt me maar niet. Gelukkig is hij net als ik een gedreven muzikant en snapt hij dat ik de kansen die ik krijg moet pakken. Maar als we onze agenda’s naast elkaar leggen, komt er weleens ruzie van omdat we elkaar zo weinig kunnen zien.”

Naast het zingen moet een operazange­res ook acteren.

“Dat wordt almaar belangrijk­er. Vijftig jaar geleden moest je gewoon op het podium gaan staan en zingen en stond er één boom achter je als decor. Nu wordt aan die setting veel meer aandacht besteed. Onlangs in Japan zong ik een voorstelli­ng met moderne dans. Ook ik moest dansen. Heel nieuw voor mij, maar wel tof om te

doen.”

Als u zo vaak in het buitenland zit, mist u de familie neem ik aan.

“Zeker. Gelukkig heb ik een kleine Maltezer. Filou heet ie. Hij gaat overal mee naar toe. Daar ga ik dan mee wandelen na de repetities. Zo kom ik nog eens buiten en het is fijn om iemand bij je te hebben waar je wat tegen kan zeveren.”

Ziet u iets van zo’n stad?

“Dat varieert. Vroeger speelde ik meer kleine rollen. Toen ik in Australië en Argentinië was, had ik voldoende tijd over om op verkenning te gaan. Maar nu ik hoofdrolle­n vertolk, is er geen tijd meer. Van Tokio heb ik niets gezien. Heel jammer.”

Hoe is de switch van bijrollen naar hoofdrolle­n er gekomen?

“Vroeger had ik schrik om grote rollen aan te nemen. Ik heb genoeg voorbeelde­n gezien van mensen die te vroeg een te zwaar repertoire hebben aangepakt en die daarna moesten stoppen. Ik was 15 toen ik mijn eerste concert voor publiek zong, toen nog gelinkt aan het Lemmensins­tituut. Ze hebben me altijd gewaarschu­wd: pas op, voor opera moet je stem groeien. Lange tijd heb ik dus niet het vertrouwen gehad om grote rollen aan te nemen. Maar in 2016 kreeg ik plots telefoon: of ik kon invallen voor een sopraan die was weggevalle­n, voor een grote productie in Bregenz in Oostenrijk. Toen heb ik besloten: het is nu of nooit, Ilse. Gelukkig is die productie een groot succes geworden. En dat heeft voor het keerpunt gezorgd.”

Tussen al de internatio­nale data zingt u ook in het kerkje van Leut.

“De traditie dat ik minstens één keer per jaar daar ga zingen, probeer ik echt in ere te houden. Dan zie ik allemaal volk zitten dat ik ken. Met naam én voornaam.”

Kan CC Maasmechel­en u nog wel betalen?

“Die samenwerki­ng is zo goed dat we een speciaal prijsje kunnen afspreken.”

Operasterr­en verdienen aardig?

“In die zin dat we op een korte tijd redelijk goed verdienen, ja. Maar je moet goed beseffen dat je iets achter de hand moet houden voor als je carrière achter de rug is. Als je ziek wordt of als je stem het laat afweten, zit je met een enorm probleem. Een verzekerin­g vinden die dan je inkomsten dekt, is bijzonder moeilijk te vinden. Dus het zingen kan heel plots afgelopen zijn.”

Er zijn toch operazange­ressen die lang hebben gezongen?

“Als je stem goed blijft en je technisch goed beseft waar je mee bezig bent, kan dat. Maar we leven helaas in tijden dat jong, slank en mooi ook een rol spelen. Aspecten die zelfs soms voorrang krijgen op kwaliteit.”

Ik zie het probleem niet.

“Ik mag niet klagen, alles zit nog goed op mijn 35ste (lacht).”

“We leven helaas in tijden dat jong, slank en mooi ook een rol spelen. Aspecten die zelfs soms voorrang krijgen op kwaliteit” Ilse Eerens

 ?? FOTO SARAH WIJZENBEEK ??
FOTO SARAH WIJZENBEEK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium