Het Belang van Limburg

Casagrande&van Diepen

-

ligheid, het OCAD,...?

“Het is goed dat Geens alle federale diensten op elkaar afstemt, maar de erkenninge­n zijn mijn bevoegdhei­d. En als ik een moskee wil erkennen, moet ik weten wat daar gebeurt. Ik heb niet alleen vragen over de veiligheid, maar ook over het importeren van buitenland­se conflicten. Neem nu de moskee van Beringen: burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) mag dan al zeggen dat er in Beringen geen problemen zijn, maar ik heb die beelden toch gezien op tv? Relletjes, winkelruit­en die aan diggelen werden geslagen. Je kan toch niet zeggen dat alles peis en vree is tussen de aanhangers van Erdogan en Gülen? Ik wil trouwens ook dat de moskeeën ook na hun erkenning gecontrole­erd worden. De Staatsveil­igheid heeft de laatste jaren al haar mankracht op terrorisme en radicalise­ring ingezet. En maar goed ook. Maar het kan niet dat eenmaal erkend zomaar alles kan. Er moet handhaving zijn.”

Wat hebt u eigenlijk gewonnen met de intrekking van de erkenning van de Beringse moskee? Ze financiere­n nu gewoon zichzelf.

“Het gaat om het signaal. Trouwens, ik heb die erkenning ingetrokke­n op basis van een officiële brief die ze me gestuurd hebben en waarin stond dat ze niet openstaan voor de aanhangers van Gülen. Kon het duidelijke­r?”

Veli Yüksel (CD&V) zei vorige week dat u met die niet-erkenninge­n een bewust verrotting­sstrategie voert ten opzichte van de modale moslim.

“Wil hij dan zo veel mogelijk erkenninge­n zonder enige controle? Ik sluit geen compromis over veiligheid. Neem nu de moskee in Diegem, dat is ook een van de 43 dossiers waarbij mijn pennenvrie­nd Koen Geens in 2017 geen probleem had gezien. Maar bij de aanslag op de Ramblas bleek de spilfiguur daar wel drie maanden gepredikt te hebben in de zomer van 2016. Gelukkig heeft de moskee het zelf gemeld. Maar stel dat ik die moskee had erkend? Wat mij opvalt bij Yüksel en bij andere - niet bij alle CD&V’ers, is dat ze zelf nooit met ideeen komen op de problemen aan te pakken. Ach ja, campagnemo­dus zeker?”

U bent als minister ook gestart met de aanmoedigi­ng van gemeentefu­sies, maar de operatie verloopt traag. Vindt u dat Vlaanderen na 2019 fusies moet verplichte­n?

“Ik vind niet dat het traag gaat. Niet zo heel lang nadat ik in juli 2014 ben begonnen zat ik in Terzake. Ze hebben mij toen gezegd: als u één fusie kan realiseren deze legislatuu­r, krijgt u een boeket bloemen. Ik heb nu zeven fusies gerealisee­rd, maar dat boeket (wijst naar de vaas op tafel) heb ik zelf moeten kopen. (lacht)”

Zeven fusies op 308 gemeenten is nu ook niet echt een cijfer om over naar huis te schrijven.

“Het gaat samen wel om 15 gemeenten. We hebben in het regeerakko­ord heel duidelijk geschreven dat de gemeenteli­jke fusies op vrijwillig­e basis zouden gebeuren. We hebben de gemeenten een mooie wortel voorgehoud­en, met een schuldover­name van 500 euro per inwoner. Vergeet ook niet dat de gemeenten tot december 2017 de tijd hadden om de fusies in gang te zetten. Daarna hebben er nog een tiental ons gevraagd of ze konden instappen, maar toen was het te laat om het ingewikkel­de proces nog in gang te zetten.”

Dat zijn samen nog maar 25 gemeenten. Hoe denkt u de rest te overtuigen?

“Laat mij eerst een compliment geven aan Lode Ceyssens en Benny Spreeuwers. Die hebben echt wel een voortrekke­rsrol gespeeld. Ze hebben de fusie van MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek heel verstandig aangepakt door de burgers erbij te betrekken. Toen ik bij de aankondigi­ng van de naam Oudsbergen was, heb ik met de schepencol­leges gepraat. Die schuldover­name door Vlaanderen is niet de doorslagge­vende factor, ze beseffen zelf ook dat ze naar schaalverg­roting moeten. Al die kleine gemeenten, en we hebben er nogal wat in Vlaanderen, dat is niet meer van deze tijd.”

Dus zegt u: verplichte fusies?

“Misschien moeten we het debat over de herverdeli­ng van het gemeentefo­nds (de dotatie van bijna 2,5 miljard die de gemeenten krijgen vanuit Vlaanderen, nvdr.) koppelen aan de fusies. Wat mij betreft zijn de middelen voor Antwerpen en Gent onaantastb­aar. Die steden zitten met grote uitdaginge­n. Maar over de rest van het bedrag kan gesproken worden. Maar dan moet je het ook over schaalgroo­tte hebben, met het gemeentefo­nds als hefboom.”

Grotere gemeentes, geen provincies meer. Dan is uw doel bereikt.

“Ons standpunt is heel duidelijk: wij willen de afschaffin­g van de provincies en naar twee sterke beleidsniv­eaus: de Vlaamse overheid en de lokale besturen. Net daarom hebben we de lokale besturen deze legislatuu­r ook hard versterkt. De afschaffin­g van de provincies is de volgende logische stap. Ik zie wel dat de gedeputeer­den hun werk met hart en ziel doen. Ik wil daar ook geen afbreuk aan doen. Maar alles wat daar wordt beslist, kan evengoed door een lokaal bestuur of door de Vlaamse overheid gebeuren. In 2019 zou ik in het regeerakko­ord graag de afschaffin­g van de provincies zien staan. We hadden dat graag al in 2014 gedaan, maar toen was het twee tegen één. Open Vld is voorstande­r, wie blijft dan over? (lachje)”

Over 2019 gesproken. Wat is uw eigen ambitie?

“De provincies afschaffen staat met stip op één (lacht).”

U wil graag opnieuw minister worden.

“Als we weer aan zet komen, zet ik graag mijn werk verder. De thema’s die mij het meest interesser­en liggen ook op Vlaams niveau en minder op federaal vlak.”

Denkt u dat de partij tevreden is over uw superminis­terschap?

“Uiteraard. Ik heb alles wat het in het regeerakko­ord staat geregeld.”

En hoe is uw relatie met Bart De Wever?

“Ik ga niet meer op die vraag antwoorden. Ik ben ze kotsbeu, omdat ze elke keer opnieuw terugkomt en ze alleen aan een vrouw wordt gesteld. Het is gewoon een belachelij­ke vraag. Bart trekt de lijst in Antwerpen, ik duw. Moesten wij in onvrede leven, zou dat toch niet zo zijn?”

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium