Het Belang van Limburg

Boekenwijs­heid

-

Een moslim zonder god?

Rizvi (42) is een Pakistaans-Canadese schijver, arts en muzikant die in Toronto woont. Zijn vader en moeder waren Pakistaans­e artsen, moslims, die veel in het buitenland verbleven. Hij groeide op in Pakistan, Libië en Saoedi-Arabië en was al in de twintig toen hij in het Westen arriveerde. Hij studeerde voor arts, zoals zijn ouders, werd kankerspec­ialist en behaalde tussendoor een master in de biochemie. Hij schrijft voor de gerenommee­rde ‘The Huffington Post’, een progressie­ve nieuwswebs­ite, en speelt in Toronto in een rockband.

Wat vertelt hij?

Vooral de toon van dit boek is ongewoon. Zie het als het relaas van een auteur die als kind en jongeman vanwege de reisroute van zijn ouders de islamwerel­d van vele kanten heeft kunnen bekijken, en onderweg zijn geloof verloor. Maar die zich nog altijd als een goede moslim ziet. Moslims zijn individuen zegt hij, ze vormen een gemeenscha­p waartoe ik altijd heb behoord. De islam is een instituut, een religie, een ideologie, de Koran is een boek, daar kun je van zeggen wat je wil. Links is fout omdat kritiek op de islam, het instituut, moet aangemoedi­gd worden, omdat het de wereld liberaler en vrijer zal maken. En de rechterzij­de zit fout omdat ze de moslims demoniseer­t. Islam is een ideologie, moslim-zijn is identiteit, cultuur. Dat moet je gescheiden houden. Een cultuur, zegt Rizvi, beweegt altijd, evolueert. Een

Door Marcel Grauls religie bevriest de cultuur, spijkert ze vast in de tijd.

Wat maakt dit boek bijzonder?

De ongedwonge­nheid, de openhartig­heid, nergens verkrampin­g of grimmighei­d. En leerrijk. Een voorbeeld, vanaf de eerste bladzijde in het boek: Ali is elf en zit in de vijfde klas van de ‘American Internatio­nal School’ in Riyad, Saoedi-Arabië, een school met 2.000 kinderen, 80 nationalit­eiten. Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Ali Rizvi, De atheïstisc­he moslim. Een weg van geloof naar rede, uitg. Nieuw Amsterdam, 2018, vertaling Roelof Posthuma, 284 blz., 20 euro, e-boek 12 euro.

XHet is vlak voor kerst en de onderwijze­res is op het idee gekomen papieren sneeuwvlok­ken te maken. In stervorm. Ze worden op het mededeling­enbord in de hal gehangen en daarna “mogen we ze meenemen naar huis om ze aan onze ouders te laten zien”. De grap is dat het in Riyad niet sneeuwt. Dat Ali nog nooit in zijn leven sneeuw heeft gezien.

Die dag komt een ambtenaar van het ministerie voor inspectie langs. Hij kijkt naar de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium