Het Belang van Limburg

De eerste videoref in de koers

“Ik heb dat nog niet gezien”

-

Wat houdt jouw taak in vandaag?

“Het is de eerste keer. Het wordt nog een beetje aftasten wat mijn takenpakke­t precies zal inhouden. Ik zal de beelden van de wedstrijd bekijken in het daarvoor aangewezen busje dat aan de aankomst staat. We kunnen wel enkel de beelden bekijken van de wedstrijds­ituaties vanaf 14u30, het tijdstip dat de live-uitzending begint. De acties van de renners en het peloton zal ik niet kunnen rapportere­n, omdat ik daarvan de beelden niet te zien krijg.”

Hoeveel schermen zijn er in dat busje?

“Eerlijk: ik heb het busje nog niet gezien. Ik weet enkel dat naast ik ook een technieker in het busje zal zitten om mij bij te staan. Ik denk wel dat het meerdere tv-schermen zijn, want wij hebben zowel zicht op de beelden van de helikopter als de verschille­nde camera’s op de motors. Alle mogelijk beelden die het videoteam van Milaan-Sanremo zal schieten, krijg ik te zien.”

Ga je ook de foto’s en filmpjes die op de sociale media verschijne­n volgen?

“Daar heb ik momenteel nog geen idee van. Tijdens de wedstrijd zal ik mij enkel focussen op de officiële beelden.”

Mocht je een actie van een renner zien die buiten proporties is, kan je dan direct ingrijpen?

“Neen. Ik ben en blijf een UCI-commissari­s en die moeten hun rapporten bezorgen aan het hoofd van de commissari­ssen. Ik zal dat dus ook doen. Het is het hoofd van de commissari­ssen die beslist welke actie er moet ondernomen worden met het aangelever­de materiaal.”

Denk je dat het introducer­en van een videoref een goed systeem is?

“Dat zal ik pas zaterdagav­ond kunnen beoordelen. Het is de eerste keer dat ik videoref zal zijn. Er zijn geen eerdere testfases gebeurd. Eigenlijk is deze Milaan-Sanremo op dat vlak een experiment. Maar ik veronderst­el dat als de UCI een videoref invoert, dat ze daarover goed hebben nagedacht en menen dat het een goed systeem en dus goede innovatie is. Al hoop ik eigenlijk dat er geen acties zullen zijn waarover we moeten oordelen. Dat zou betekenen dat het een faire wedstrijd is geweest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium