Het Belang van Limburg

Nieuwe dag, nieuw talent

Colombiaan ALVARO HODEG (21) bezorgt Quick Step spurtzege

- Wim VOS

Zo eenvoudig gaat dat bij de ploeg van Patrick Lefevere. Marcel Kittel is amper vertrokken of Quick Step Floors trekt alweer een nieuw blik spurters open. Gisteren was het de beurt aan Álvaro José Hodeg Chagui. Amper 21, Colombiaan, maar nu al simpelweg de beste in de massaspurt in Handzame. Twee dagen na de spurtzege van Fabio Jakobsen in Nokere heeft Quick Step Floors plots twee jonge spurttalen­ten in huis. Verwarring alom vrijdag aan de streep in Handzame. Dat een piepjonge renner van Quick Step Floors de massaspurt had gewonnen, was snel duidelijk. Maar als het de pas ontdekte Fabio Jacobsen niet was, wie dan wel? En beschikt Quick Step Floors dan plots over twee jonge topsprinte­rs? Ja dus. De renner die ditmaal voor die verrassing zorgde, was Alvaro Hodeg. Op zijn 21ste, minder dan drie maanden na zijn profdebuut, boekte de Colombiaan in Handzame zijn eerste profzege, na een een-tweetje met… Jacobsen. “Woensdag in Nokere had ik voor hem gewerkt”, lachte Hodeg zijn tanden bloot. “Ditmaal hadden we de rollen omgedraaid en kreeg ik de kans om te spurten.”

Wie die Alvaro Hodeg is? Een toptalentj­e uit Zuid-Amerika. Onbekend bij het brede publiek, maar in wielermidd­ens gonst zijn naam al een tijdje rond. Bij de jeugd domineerde hij op de piste in Colombia. “Zeven keer nationaal kampioen”, klonk het vrijdag. Maar vooral zijn liefde voor de Vlaamse kasseien viel op. Vorig jaar zakte hij op eigen houtje vanuit Colombia af om met het Vlaamse amateurtea­m Home Solutions enkele maanden van de Vlaamse wedstrijde­n

Alvaro HODEG te komen proeven. “Ik wilde de kasseien voelen”, zegt hij. “Zien hoe die smalle Vlaamse wegen waren.” En wat hij zag, beviel hem. Resultaat: toen hij het mooie dat hij daar had laten zien bevestigde met enkele spraakmake­nde spurtprest­aties, inclusief een ritzege in de Ronde van de Toekomst, aarzelde Lefevere geen seconde om hem een contract aan te bieden. Hodeg wordt er nog blij om. “Het was altijd mijn droom om bij Quick Step te rijden”, zegt hij. “Tom Boonen is mijn idool. Net als Fernando Gaviria. Ik wilde dolgraag samen met hem in één ploeg rijden. Toen Quick Step belde, heb ik gewoon ja gezegd.”

Gaviria als gids

Landgenoot Gaviria is niet alleen zijn voorbeeld, hij is ook de gids van de jonge Hodeg. Ze kennen mekaar al een zevental jaar, wonen in mekaars buurt in Medellin en trainen zo veel mogelijk samen. Plus: ze hebben hetzelfde profiel. Héél snel en dromend van de kasseienko­ersen. “Vraag me ook niet waar mijn snelheid vandaan komt”, aldus Hodeg. “Het moet wel aangeboren zijn. Want zelf woon ik op tweeduizen­d meter hoogte. Het is geen meter vlak in mijn buurt. Toch ben ik geen klimmer. Als er één koers is waarvan ik droom is het Parijs-Roubaix.” En dat Hodeg gelooft in zijn dromen, mag blijken uit de tatoeage op de zijkant van zijn lichaam. Believe in your dream, lazen we in koeien van letters. Patrick Lefevere zal het allemaal graag horen. Na zijn sponsorper­ikelen vorig jaar koos hij meer dan ooit voor jong talent. Voorlopig blijkt het een schot in de roos. In Dwars door West-Vlaanderen won de 22-jarige Rémi Cavagna, woensdag in Nokere volgde Jakobsen en nu deze Hodeg. Hoe doet Lefevere dat? “Een goede scouting”, reageert hij nuchter. “Wie Alvaro vorig jaar in de Ronde van de Toekomst aan het werk zag, wist genoeg. Hij moest veelal werken voor zijn landgenoot en de latere eindwinnaa­r Bernal en toch kon hij nog een rit winnen.” Dat zijn ploeg plots lijkt te bulken van het (spurt)talent, is voor één man dan ook geen verrassing. “Nee, ik ben daar niet verbaasd over”, besluit Lefevere. “Ik weet hoeveel talent die jongens hebben. Ze staan te trappelen om het over te nemen.”

Vraag me ook niet waar mijn snelheid vandaan komt. Het moet wel aangeboren zijn. Want zelf woon ik op tweeduizen­d meter hoogte

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Alvaro Hodeg is dol op kasseiwerk: “Toen Quick Step belde, heb ik gewoon ja gezegd.”
Foto PHOTO NEWS Alvaro Hodeg is dol op kasseiwerk: “Toen Quick Step belde, heb ik gewoon ja gezegd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium