Het Belang van Limburg

“Alleen de eerste plaats telt”

Korneel Douven (Hasselt) en Bart Lenders (Bocholt) op zoek naar eindwinst

- Ivo KWANTEN

Bart Lenders en Korneel Douven wonnen vorig seizoen als T1 en T2 van Bocholt alles wat er te winnen viel: BeNeleague, Belgische titel en de beker van België. Dit seizoen zijn de twee coaches concurrent­en. Wat opvalt: Douven heeft met Initia Hasselt al twee keer de maat genomen van Achilles Bocholt. Dit weekend gaan ze allebei op zoek naar triomf in de BeNeleague. “Alleen de eerste plaats telt”, zeggen ze in koor. Daarvoor moet Bocholt zaterdag wel eerst voorbij Aalsmeer en moet Hasselt zich ontdoen van de Lions.

Bart Lenders en Korneel Douven kennen elkaar door en door. Geheimen hebben de Limburgse clubs dus niet meer voor mekaar. Douven: “Klopt, maar wie weet komt er zondag geen Hasselt-Bocholt. Ik ben er dus even niet mee bezig. Ik concentree­r me op de wedstrijd tegen Lions en Bart zal wel vooral met Aalsmeer bezig zijn. Komen we toch tegen mekaar uit in de wedstrijd voor de derde en de vierde plaats, dan mag dat duel wat mij betreft afgevoerd worden. Aan die ‘troostmatc­h’ heeft niemand iets.”

Lenders: “Hasselt en Bocholt hebben inderdaad geen geheimen voor mekaar, maar dat geldt ook voor Aalsmeer en de Lions. Iedereen heeft 25 procent kans op eindwinst. Zondag staat er één ploeg te blinken op het podium, de andere drie zitten met een kater.”

De Lions en Aalsmeer gaan de Final Four in met een vier op vier. Bocholt (0 op 4) en Hasselt (1 op 4) sloten de reguliere competitie minder goed af. Hoe zit het met het vertrouwen?

Lenders: “We waren tegen de Lions en Bevo niet goed. Blessures en ziekte stuurden de voorbereid­ing in de war, maar dat neemt niet weg dat te weinig jongens hun niveau haalden. We waren al geplaatst voor de Final Four, de druk was even van de ketel. Dit weekend gaat het om de knikkers. Een goede wedstrijdm­entaliteit is dus héél belangrijk. Bartosz Kedziora is er niet bij, Valkenborg­h waarschijn­lijk ook niet, maar dat hoort bij de sport. Ik hoop dat andere jongens opstaan.”

Douven: “Het zal beter moeten dan tegen Bevo en Visé, dat zeker. Ik trek mij op aan onze prestatie tegen de Lions in de reguliere competitie. Benaderen we dat niveau dan zie ik ons slagen.”

Bocholt heeft 22 speeldagen onafgebrok­en aan de leiding gestaan, maar kan in één weekend mogelijk alles verliezen. Het jullie daar bedenkinge­n bij?

Lenders: “Je kan het ook omkeren. Met veel geluk je kwalificer­en voor de Final Four en dan plots de BeNeleague winnen. Zo hebben wij het vorig seizoen gedaan. We waren net op tijd in vorm en klopten de Lions in de finale. Dat is volgens mij de meest hoogstaand­e wedstrijd die ooit in de BeNeleague is afgewerkt.”

Douven: “Ook in het voetbal zijn voor- en tegenstand­ers van de play-offs, maar het is gewoon zo. De competitie­formule was voor het seizoen bekend, evalueren is een volgende stap. Zaterdag moet er gepiekt worden. Wie zondag nog wat reserves heeft wint de hoofdprijs. En de BeNeleague-titel is de mooiste trofee die er te behalen valt.”

De BeNeleague wordt door clubs en spelers positief onthaald. Heb je het gevoel dat de federaties mee zijn in het verhaal?

Lenders: “De BeNeleague snakt internatio­naal naar erkenning. Op dat vlak verwacht ik initiatiev­en van de federaties. Er wordt gepraat, er worden voorstelle­n geformulee­rd, maar er worden helaas geen knopen doorgehakt. We trappelen ter plaatse. In België nog meer dan in Nederland.” Douven: “In het volleybal is onlangs naar aanleiding van de bekerfinal­e een relletje geweest over het prijzengel­d. Dat is onmogelijk in het handbal want er is gewoon geen prijzenpot.”

De federatie zoekt een opvolger voor bondscoach Yérime Sylla. Iets voor jullie?

Douven: “Ik zit volgende week met het Initia-bestuur rond de tafel om het over volgend seizoen te hebben. Geen haar op mijn hoofd dat denkt om te solliciter­en voor de vacante betrekking van bondscoach.”

Lenders: “Ik heb geen zin om mij op weekbasis te engageren. Het is ook niet te combineren met mijn job in het onderwijs. Plus: ik voldoe niet aan het door de handbalbon­d uitgeschre­ven profiel.”

Wij waren vorig jaar net op tijd in vorm. We versloegen de Lions in de finale. Dat is de meest hoogstaand­e wedstrijd ooit in de BeNeleague Bart LENDERS Coach Bocholt

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Korneel Douven (Hasselt, links) en Bart Lenders (Bocholt). Vorig seizoen samen aan het roer bij Bocholt, nu concurrent­en.
Foto JEFFREY GAENS Korneel Douven (Hasselt, links) en Bart Lenders (Bocholt). Vorig seizoen samen aan het roer bij Bocholt, nu concurrent­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium