Het Belang van Limburg

Nieuw Agnetencol­lege nu al te klein

Peerse ouders willen voorrang voor hun kinderen bij inschrijvi­ng

- Geert VAN BAELEN

Het Peerse Agnetencol­lege, dat in 2016 een gloednieuw­e scholencam­pus in gebruik nam, lijkt slachtoffe­r te worden van het eigen succes. Bezorgde ouders van de nabijgeleg­en basisschoo­l De mAgneet zijn met een petitie gestart. Ze willen voorrang voor hun kinderen, omdat ze vrezen dat er in september anders geen plaats zal zijn in het eerste leerjaar. Waarschijn­lijk zullen ze in het laatste weekend van de paasvakant­ie kamperen aan de schoolpoor­t om hun kind op maandag 16 april tijdig te kunnen inschrijve­n. “In twee jaar tijd zijn we gestegen naar meer dan 800 leerlingen. We overwegen nu al een eerste uitbreidin­g”, zegt Rik Schepers van het schoolbest­uur. Aan de vooravond van de opendeurda­g nu zondag zijn de ouders van kinderen uit het zesde studiejaar begonnen met een online petitie. Ze willen dat Peerse kinderen voorrang krijgen bij de inschrijvi­ngen in het eerste jaar van het Agnetencol­lege. In het zesde leerjaar van basisschoo­l De mAgneet zitten momenteel 43 leerlingen, waarvan logischerw­ijze een deel in september wil starten in het naastligge­nde Agnetencol­lege.

Limiet

“We hebben beslist dat maximaal 168 leerlingen zich in het eerste leerjaar kunnen inschrijve­n, waarvan 144 leerlingen in de A-stroom en 24 in de B-stroom. Een dertigtal minder dan nu. De reden is dat we alle capaciteit benut hebben”, zegt Rik Schepers van het schoolbest­uur. “Het nieuwe collegegeb­ouw hadden we naar onze normen heel ruim begroot Rik SCHEPERS Schoolbest­uur op 750 leerlingen. We verhuisden immers met 620 leerlingen uit Agnetendal. Nu zijn we in twee jaar gestegen naar 830 leerlingen en in september zullen er dat 900 zijn. In verhouding hebben we er minder die in het zesde leerjaar afzwaaien dan dat er bijkomen in het eerste. We zitten echt op de limiet. Dat laat zich bijvoorbee­ld voelen in de beschikbaa­rheid van specifieke vaklokalen. In september zullen we al moeten bekijken of we voor sommige praktijkle­ssen niet moeten uitwijken naar woensdagna­middag. Die leerlingen krijgen hun vrije namiddag dan op een andere dag.”

Aanzuigeff­ect

De forse groei wordt ook wel eens omschreven als het aanzuigeff­ect van de nieuwe campus. “We merken dat we meer jongeren uit de omliggende gemeenten aantrekken. De sluiting van de middenscho­ol in Meeuwen voelen we natuurlijk ook.” Of de hervorming binnen de naburige Wico-scholengem­eenschap een invloed zal hebben, valt nog af te wachten. Volgende week zit het schoolbest­uur samen met de bezorgde ouders. “Jammer genoeg kunnen we weinig beloven. We hebben zelfs contact opgenomen met het kabinet van minister Crevits, maar het huidige inschrijvi­ngsdecreet is duidelijk. Alleen leerlingen die al een broer of zus op het Agnetencol­lege hebben, krijgen voorrang. Net zoals kinderen van het personeel. Op 16 april starten de reguliere inschrijvi­ngen voor de eerstejaar­s. De wet laat ook toe dat kinderen die op het internaat verblijven, mogen starten los van een inschrijvi­ngsstop. Voor wie wil aansluiten in de hogere jaren kunnen we pas toezegging­en doen begin juli”, aldus schepers.

In september bekijken we of we voor sommige praktijkle­ssen niet moeten uitwijken naar woensdagna­middag. Die leerlingen krijgen hun vrije namiddag dan op een andere dag

Nieuwbouw

De nieuwe campus werd pas in 2016 in gebruik genomen, maar het schoolbest­uur overweegt al een eerste uitbreidin­g. “Niet in de groene parkruimte op de campus, maar eventueel in de rand of in de omgeving van de campus. Geen gemakkelij­ke oefening. Want als de interesse afneemt, willen we niet met een halflege nieuwbouw achterblij­ven. In het najaar hopen we meer duidelijkh­eid te krijgen, ook rond subsidiëri­ng.”

 ?? Foto GVB ?? De nieuwe campus werd in 2016 in gebruik genomen en nu al overweegt het schoolbest­uur een eerste uitbreidin­g.
Foto GVB De nieuwe campus werd in 2016 in gebruik genomen en nu al overweegt het schoolbest­uur een eerste uitbreidin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium