Het Belang van Limburg

Gevaarlijk kruispunt maand gesloten

Herinricht­ing met verkeersli­chten en fietspaden

- Leander KUIPERS

Vanaf maandag beginnen in Alken de werken aan het kruispunt van de Grootstraa­t en de Stationsst­raat. “De onveilige verkeerssi­tuatie die er nu is, gaan we aanpakken door verkeersli­chten te plaatsen en nieuwe fietspaden aan te leggen”, zegt schepen van Openbare Werken André Vanhex (Open Vld). Infrax maakt van de gelegenhei­d gebruik om ook de riolering onder het kruispunt aan te passen.

Het kruispunt van de Grootstraa­t en de Stationsst­raat zorgt momenteel voor gevaarlijk­e situaties in het centrum van Alken. Bussen en vrachtwage­ns raken moeilijk ingedraaid omdat auto’s te dicht bij het kruispunt staan. Fietsers moeten er dan weer op de weg fietsen omdat het fietspad er abrupt stopt. Het vele verkeer dat er tijdens de spitsuren voorbijkom­t zorgt voor lange wachttijde­n. “Op verzoek van het gemeentebe­stuur heeft het Agentschap Wegen en Verkeer metingen gedaan. Uit hun tellingen bleek dat er dagelijks zo’n 8.000 auto’s passeren. Omwille van het drukke verkeer hebben zij ons aangeraden verkeersli­chten te plaatsen”, aldus Vanhex.

De lichten moeten de veiligheid van fietsers garanderen, opstopping­en wegwerken en het indraaien voor bussen en vrachtwage­ns vergemakke­lijken. Door middel van detectielu­ssen houden de verkeersli­chten rekening met de verkeersdr­ukte waardoor bestuurder­s tijdens de spitsuren of ’s nachts niet onnodig lang moeten wachten. “We voorzien ook wachtstrok­en voor fietsers. Bij een rood licht nemen zij daar plaats voor de auto’s. Daardoor moeten ze niet plotseling voor een voertuig inrijden zoals nu het geval is”, zegt Katleen Loos van Wegen en Verkeer. Het fietspad uit de richting van de Stationsst­raat wordt doorgetrok­ken tot voorbij de Ridderstra­at.

Riolering

Om twee vliegen in één klap te slaan, pakt Infrax tegelijker­tijd ook het riolerings­stelsel onder het kruispunt aan. Het plaatsen van een bypass of terugslagk­lep moet de druk van het water in de rioleringe­n van de Stationsst­raat vermindere­n. “Het zuiverings­station krijgt het teveel aan water van de straat niet altijd verwerkt met als gevolg dat die buizen zich sneller vullen. Daardoor ontstaat er een grote druk waardoor het water omhoog kan komen. Door een bypass aan te sluiten op de riolering van de Grootstraa­t, willen we wateroverl­ast voorkomen”, weet Vanhex. De herinricht­ing van het kruispunt zal een maand in beslag nemen. Tijdens de werken geldt er een omleiding voor auto’s en fietsen.

 ?? FOTO LK ?? “We voorzien ook wachtstrok­en voor fietsers. Bij een rood licht nemen zij plaats voor de auto’s”, zegt Kathleen Loos van AWV.
FOTO LK “We voorzien ook wachtstrok­en voor fietsers. Bij een rood licht nemen zij plaats voor de auto’s”, zegt Kathleen Loos van AWV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium