Het Belang van Limburg

Kapel gerestaure­erd na brandstich­ting

Onderzoek naar vandalen Holy Cow loopt nog

- Jozef CROUGHS

De Graethemka­pel in Borgloon wordt gerestaure­erd nadat vandalen er in november brand hadden gesticht uit protest tegen de expo ‘Holy Cow’ van kunstenaar Tom Herck. De oude kapeldeur liep ernstige brandschad­e op en binnenin was er vooral rookschade. Het onderzoek naar de daders loopt nog. Volgens burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a) wordt de schade geraamd op 50.000 euro, een zaak voor de verzekerin­g. “Het gerechteli­jk onderzoek naar de daders is nog niet afgerond. Er zijn nog enkele pistes open. Hopelijk kunnen we de vandalen alsnog vatten”, zegt Deneuker.

Volgens Dirk Haubrechts, hoofd van de technische dienst van Borgloon, was de deur van de Graethemka­pel, ruim 150 jaar oud, onherstelb­aar beschadigd door de brand. “Samen met Onroerend Erfgoed hebben wij bekeken wat nog van de metalen delen gerecumeub­elen pereerd kon worden. Schrijnwer­ker Herman Moermans uit Wellen is de enige meubelmake­r in de buurt die nog met de hand Luikse Danny DENEUKER

Burgemeest­er maakt. Hij heeft de deur met de oude metalen delen gereconstr­ueerd, het resultaat is schitteren­d”, aldus Haubrechts. Binnen in de kapel bleef de schade beperkt tot een dikke laag roet. Een schildersb­edrijf heeft intussen de roetlaag verwijderd en is gestart met het herschilde­ren van muren en plafond.

“Voor de drie muurschild­eringen is een ervaren restaurate­ur ingeschake­ld”, zegt Deneuker. Vooral het stucwerk vooraan in de kapel baart zorgen. “Een oppervlakk­ige reiniging gaf niet het gewenste resultaat omdat het roet in de poriën van het stucwerk is binnengedr­ongen. Er zal altijd de zwarte schijn blijven. Om die reden zal nu een natuurlijk­e laag latex aangebrach­t worden. Bedoeling is dat de roetdeeltj­es zich vasthechte­n aan de latex en mee verwijderd worden. Pas daarna kan het stucwerk geverfd worden”, besluit Deneuker.

Het gerechteli­jk onderzoek naar de daders is nog niet afgerond. Er zijn nog enkele pistes open

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Het stucwerk vooraan in de kapel moet met een bijzondere techniek gereinigd worden. Het roet is te diep in het stucwerk gedrongen.
Boven: De deur van de kapel werd in november in brand gestoken.
FOTO JOZEF CROUGHS Het stucwerk vooraan in de kapel moet met een bijzondere techniek gereinigd worden. Het roet is te diep in het stucwerk gedrongen. Boven: De deur van de kapel werd in november in brand gestoken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium