Het Belang van Limburg

“Laatste generatie die in zelfde bed verwekt en geboren is”

Verhalen van de klas van 1952 gebundeld in boek

- Koen LUTS

Het boek ‘De klas van 1952 en ander schoon volk in Thiewinkel’ rolde net van de persen. Auteur Cyril Rubens vertelt erin het verhaal van zijn echtgenote Christiane Reynders en haar twaalf klasgenote­n die in 1946 in Thiewinkel geboren werden. De

zaten zes jaar samen in het schooltje van ridder de Fabribecke­rs en ze komen nog elk jaar samen. Rubens beschrijft hoe ze opgroeiden in de bijzondere jaren ’50 en hoe het boerengehu­cht evolueerde.

vredeskind­eren

De dertien vredeskind­eren uit Thiewinkel organiseer­den in 1996 een eerste reünie. Cyril Rubens: “Ze werden toen 50 jaar en sindsdien verzamelen ze jaarlijks minstens één keer. Telkens worden er verhalen van vroeger verteld, en die verhalen heb ik gebundeld. Maar de lezer komt ook meer te weten over de historiek van Thiewinkel en hoe er begin jaren ’20 een school kwam in het dorp. De ridder van het kasteel van Loye kreeg geen subsidies en betaalde alles dan maar zelf.” “Opmerkelij­k is ook dat we de laatste generatie kinderen waren die in hetzelfde bed verwekt en geboren werden”, vervolgt Rubens. “Onze kleinkinde­ren kunnen in het boek lezen hoe wij opgroeiden. Bij het hanenvecht­en werd voor veel geld gegokt en sommige vrouwen werden dat beu. Zij belden zelf de rijkswacht, maar er stond altijd iemand op de uitkijk. De jaren ’50 was een scharnierp­eriode. Er kwam een einde aan de rantsoener­ingen en de tv veranderde ons leven.”

Expo 58

“De expo van 1958 was een breekpunt. We werden 12 jaar en de wereld ging voor ons open, want alles veranderde snel. Het was overweldig­end als we met de bus op schoolreis gingen naar Brussel. Onze mond viel open toen we voor de eerste keer een zwarte zagen, de schoon geklede hostesses, dansende fonteinen en een kabelspoor. Ook de ronde cinemazaal maakte veel indruk”, aldus Rubens.

Net als zijn twaalf klasgenote­n vertelde Willy Bijnens ook zijn eigen verhaal in het boek. “Op het einde van het tweede leerjaar stond er een optreden op het programma. We moesten een kabouterda­ns oefenen en juffrouw Godelieve Liefsoens benadrukte dat ik bij mijn klasgenote Lydia Quintens moest blijven. Ik had dat blijkbaar fout begrepen en ben voor altijd bij haar gebleven. We zijn al 52 jaar getrouwd. Ik groeide op vlak naast de kerk en toen ik

XWilly BIJNENS in het zesde leerjaar zat werd ik misdienaar. Elke dag hielp ik de pastoor, maar een keer per jaar mocht dat niet. Dat was als er in de kerk over seks werd gepraat. Toevallig of niet werden er negen maanden later veel kinderen geboren in Thiewinkel”, grapt Willy Bijnens.

 ?? Foto HBVL FOTO KLU ?? De klas van 1952.
Foto HBVL FOTO KLU De klas van 1952.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium