Het Belang van Limburg

Statue maakt grote sprong voorwaarts

Op hun derde langspeler ‘Kasper’ maakt de zevenkoppi­ge instrument­ale Genkse band Statue een grote sprong voorwaarts. “Deze plaat vat ons energieke livegeluid veel beter.”

-

ze.

Ook richting buitenland, hopen

U laat er best uw kat niet naar kijken, wilt u het beest niet horendol de gordijnen injagen: de geweldige clip van ‘E’, de nieuwe single van de Genkse band Statue. Een bizar pingpongdu­el waarin het plots een stortvloed aan pingpongba­lletjes – “480 stuks”, zo blijkt – regent, op één nacht ingeblikt in de sporthal van Genk en uit de koker van Hasselts videoduo Visuals Internatio­nals. Het was het eerste gesmaakte voorproefj­e van hun plaat ‘Kasper’, die vanaf vandaag in de winkel moet liggen. De derde langspeler al van de zevenkoppi­ge instru- mentale band die liefst vier gitaristen herbergt. Is het zevenkoppi­ge Statue na drie platen nog altijd een democratie? “We vertrekken altijd vanuit de jam”, vertelt Lennart Janssen, één van de vier snaarruite­rs. “Voor de opnames hadden we meer dan 100 uur muziek opgenomen: ideetjes, losse jams. Toen we de GAM-studio’s in de Ardennen introkken, waren vijf nummers ‘klaar’. Maar die hebben op een week tijd een hele transforma­tie ondergaan.” Vooral onder invloed van producer Micha Volders (Meteor Musik, El Guapo Stuntteam, nvdr.), zo blijkt. “Hij heeft ons echt de zotste dingen laten doen”, aldus Janssen. “En waar we vroeger nog al snel een laagje reverb over onze nummers drapeerden, heeft hij er paal en perk aan gesteld. Micha wou de extremen: ofwel geen effecten, ofwel alles tegelijk. Het maakt onze muziek een pak minder kabbelend, opgefokter, in your face. ‘Kasper’ vat ons rauwe, energieke livegeluid veel beter dan de twee voorganger­s.”

Het resultaat: ‘Kasper’ klinkt ambitieuze­r en gekker. Single ‘E’ klinkt alsof je mathrockge­nieën Battles zou loslaten op de dueling banjo’s-scène uit ‘Deliveranc­e’, ‘S’ heeft volgens Janssen dan weer iets weg van “Talking Heads featuring Captain Beefheart”. Dat ‘Kasper’ een grote sprong voorwaarts moet zijn, valt ook te merken aan het feit dat de band zich geen enkele moeite getroost: een ambitieuze clip, maar ook het inschakele­n van de Amerikaans­Egyptische Heba Kadry – die onder meer Björks recentste plaat ‘Utopia’ afwerkte – om de plaat te masteren.

Gaat die sprong voorwaarts ook richting buitenland? ‘Kasper’ wordt onder meer ook in GrootBritt­annië verdeeld via een label. “Dit is sowieso de beste plaat die we gemaakt hebben”, vindt Janssen. “Dus we willen zien hoe ver we ermee geraken. Ons landje is klein, en ik vind ook niet dat we Belgisch klinken. Al helpt het wel dat er niemand in Steenkolen­engels zingt.” (lacht)

XStatue - ‘Kasper’, nu in de platenwink­el. Statue speelt in de AB (17/3) en Café Café (13/4)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium