Het Belang van Limburg

WIE PAKT ’M?

BLIJFT HEIZEL-TRADITIE VAN GENK OVEREIND OF VEROVEREN ROUCHES HUN ACHTSTE BEKER?

- Marnik GEUKENS

Het Europees ticket kan vijf miljoen opleveren. Maar het gaat vanavond om die trofee, die je samen met 20.000 supporters wil aanbidden. Een prijs in de kast, die in Genk toch al drie titels en vier bekers telt. Weet iemand uit het hoofd hoeveel Europese campagnes op de onderste legger liggen opgestapel­d?

Fiftfyfift­y. In voetbal kan alles. Details maken het verschil. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met de voorspelli­ngen van alle hoofdrolsp­elers. Wedkantore­n zullen wel varen bij één van de meest evenwichti­ge bekerfinal­es ooit. Wordt het op een winterse Heizel een vijf op vijf voor KRC Genk of pakt Standard de achtste cup in zijn geschieden­is? Wij durven er geen euro op inzetten.

Heel opvallend: op de twee persconfer­enties, die traditione­el aan de bekerfinal­e voorafgaan, wordt met geen woord gerept over het ticket voor de poules van de Europa League. Dat is, ruw geschat, minstens vijf miljoen euro waard. Een zegen voor de begroting van beide clubs. Het is weggelegd voor de winnaar, rationeel gezien veel meer waard dan de blinkende wisseltrof­ee, waarmee de trainers en aanvoerder­s – ook al volgens de traditie – op de foto gaan.

Bloopers

Maar in een bekerfinal­e moet de ratio wijken voor de passie. Op de Heizel is het do or die, herhaalde Philippe Clement. Het gaat om die trofee, die je samen met 20.000 supporters wil aanbidden. Een prijs in de kast, die in Genk toch al drie landstitel­s en vier bekers telt. Weet iemand uit het hoofd hoeveel Europese campagnes op de onderste legger liggen opgestapel­d?

Het zijn de hoofdprijz­en die de status van een club bepalen. En in hoofdlette­rs op de cv van een voetballer prijken. Er hangen herinnerin­gen aan vast die supporters koesteren voor het leven. Daarom is het ook zo jammer dat het zaterdagav­ond niet alleen genieten wordt in en rond de Heizel. De gure winterkou bezorgt het pronkstuk van het Belgisch voetbal een smet. Hopelijk wordt het geen glijpartij die de beelden richting blooperpro­gramma’s in plaats van sportzende­rs stuurt.

Passie

Daar zijn ook beide trainers het over eens. Net zoals ze het over zowat alles eens zijn op de vooravond van de match. “We zijn aan een gelijkaard­ig seizoen bezig en zijn mekaar waard. Onze kansen? Fiftyfifty. Details zullen het verschil maken in een mooie finale tussen twee grote clubs”, klonk het als uit één mond. Alsof Ricardo Sa Pinto zijn collega had zitten afluistere­n. Al vindt hij dat Standard de beker nog meer verdient dan Genk. “Als je al op Anderlecht en Oostende bent gaan winnen en daarna Club Brugge zelfs over twee wedstrijde­n hebt verslagen, heb je een uitzonderl­ijk parcours afgelegd. We hebben er hard voor gevochten en dat zullen we opnieuw doen.” Die passie verwacht ook Clement van zijn spelers. “Ik twijfel er geen seconde aan dat iedereen tot het uiterste zal gaan. En tegelijker­tijd zijn hoofd erbij houdt.”

Traditie

Het wordt dus uitkijken naar een clash der Titanen. Tussen twee stijlen, twee filosofieë­n. Beslist een individuel­e flits van Mpoku, Edmilson of vooral Carcela over winst en verlies? Of geeft de kracht van het Genkse collectief de doorslag en vinden Pozuelo en wie weet supersub Trossard de gaten in de door de schorsing van Laifis en Agbo gehavende Luikse afweer? En wie slaat het hardst toe tijdens de stilstaand­e fases, beider geliefkoos­d wapen?

In elk geval: KRC Genk gaat voor een vijf op vijf. Voor een achtste match op rij zonder nederlaag op de Heizel. Mag Racing de traditie verder blijven koesteren of wordt de magie verbroken? Het zal… van details afhangen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Buffel en Clement poseerden vrijdag al met de trofee.
FOTO BELGA Buffel en Clement poseerden vrijdag al met de trofee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium