Het Belang van Limburg

Stijn Meuris zet opnieuw schouders onder stroopfabr­iek

Aangepaste plannen in volle uitvoer, eindresult­aat moet april 2019 klaar zijn

- Jozef CROUGHS

Stijn Meuris zet opnieuw zijn schouders onder de heroplevin­g van de oude Loonse industriël­e stoomstroo­pfabriek uit 1878. Hij was ook al peter van het project tijdens de Monumenten­strijd in 2006, dat toen de hoofdprijs van 500.000 euro won. “Wij gaan alle Lonenaren de kans geven om tijdens de Stroopfees­ten op Paasmaanda­g 2 april een foto te laten nemen. Die foto’s maken nadien deel uit van de grote mozaïek ‘STROOP’ die volgend jaar een centrale buitengeve­l zal versieren. Dat moet de verbondenh­eid van de ‘Strooplekk­ers’ met hun industriël­e parel symboliser­en”, zegt Meuris. De grootse plannen voor de restaurati­e van de stroopfabr­iek werden in 2013 nog opgeborgen, maar zijn na een lange inactivite­it intussen heropgesta­rt. Met volle kracht wordt vandaag aan een nieuwe eindbestem­ming gewerkt. Het ‘Loonse Plein’ moet in april 2019 de mooiste parel worden aan de toeristisc­he kroon van Borgloon. Stijn Meuris zet nu, net als 12 jaar geleden, zijn schouders onder het project.

“Het idee is om de inwoners zo veel mogelijk bij het evenement te betrekken. Een mozaïek vol foto’s van duizenden Lonenaren die het iconische ‘STROOP’-logo vormen zal op een van de centrale muren van het evenemente­nplein prijken. Wij hopen dat door deze en toekomstig­e acties de mensen zullen beseffen hoe waardevol deze site is. En vooral, dat die aan hen toebehoort”, zegt Meuris.

Fruitmuseu­m

Volgens schepen Eric Awouters (Open Vld-Stroop) zit momenteel alles op schema en zullen de werken volgens de aannemer eind 2018 voltooid worden. Awouters was al vanaf de start een van de grootste bezielers achter het project. Hij plaatste het eind 2015 terug op de agenda , na de woelige periode van onbestuurb­aarheid en een bewogen bestuursvo­rming.

Aansluiten­d kan dan de inrichting van de historisch­e kern beginnen: enerzijds het onderbreng­en van de toeristisc­he dienst en onthaal naar het ‘Loonse Plein’ en anderzijds het hoofdgebou­w waarin het Fruitmuseu­m van Colen wordt overgebrac­ht.

Stijn MEURIS “Er wordt opnieuw ambachteli­jke Loonse stroop gestookt met een nieuwe installati­e. Bezoekers zullen het productiep­roces mee kunnen beleven. Het toeristisc­he onthaal en het aanbod van streekprod­ucten in de historisch­e kern zullen een aantrekkel­ijk geheel vormen. Dat moet bezoekers uitnodigen om het belevingsp­arcours in de ‘bewaarkame­r van het fruit’ te ontdekken”, zegt toerismesc­hepen Veronique Smets (Open Vld). Vanuit de historisch­e kern kan de bezoeker via een passerelle naar het hoofdgebou­w, om zo het belevingsp­arcours aan te vatten. Dit is gespreid over twee verdieping­en met duiding over de beschermde industriël­e installati­es. “Daar wordt het verhaal van fruit en stroop verteld. Allemaal interactie­f en digitaal ontsloten, zodat bezoekers op een aangename wijze kennis kunnen maken met het volledige verhaal van ons fruit. Daarnaast komt er in het hoofdgebou­w een horecazaak met terras op het ‘Loonse Plein’, waar iedereen kan proeven van onze streekprod­ucten. Ook voor kinderen komt er een aangepast belevingsp­arcours”, besluit schepen Smets.

De totale kostprijs van de renovatie van de stroopfabr­iek is begroot op 9 miljoen euro, waarvan 3,7 miljoen voor de stad Borgloon, min de prijzenpot van de Monumenten­strijd.

We hopen dat de mensen zullen beseffen hoe waardevol deze site is. En vooral, dat die aan hen toebehoort

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Stijn Meuris schaart zich opnieuw achter het project van de stroopfabr­iek. “We maken een mozaïek met foto’s van duizenden Lonenaren die zal prijken op een van de centrale muren van het evenemente­nplein.”
FOTO JOZEF CROUGHS Stijn Meuris schaart zich opnieuw achter het project van de stroopfabr­iek. “We maken een mozaïek met foto’s van duizenden Lonenaren die zal prijken op een van de centrale muren van het evenemente­nplein.”
 ?? FOTO JCR ?? De werken aan de stroopfabr­iek zijn volop bezig en zitten op schema.
FOTO JCR De werken aan de stroopfabr­iek zijn volop bezig en zitten op schema.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium