Het Belang van Limburg

N-VA STELT VETO TEGEN STATIEGELD

Partij wil niet op evaluatie Schauvlieg­e wachten

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De invoering van statiegeld op blikjes en petflessen komt er deze legislatuu­r niet. N-VA, de grootste Vlaamse regeringsp­artij, kant zich vierkant tegen de invoering. Het statiegeld staat bovenaan de politieke agenda, nu de lokale besturen zich massaal hebben verenigd in de Statiegeld Alliantie. Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) staat niet weigeracht­ig tegenover de invoering, maar gaf in 2015 nog een laatste kans aan de industrie. Die moet bewijzen dat ze zelf maatregele­n kan nemen om het zwerfvuil langs de Vlaamse wegen terug te dringen, tegen 2022 met 20 procent.

Nog voor de zomer volgt een eerste evaluatie van dat beleid. Als dan blijkt dat de doelstelli­ngen niet worden gehaald, wil Schauvlieg­e het statiegeld opnieuw op de regeringst­afel leggen. Maar N-VA zet de hakken nu al in het zand. De partij wil onder geen beding dat het statiegeld er komt, wat de uitkomst van de evaluatie ook is. “We zijn voor de aanpak van zwerfvuil, en we hopen dat de studie die de minister laat uitvoeren oplossinge­n naar voor schuift. Maar statiegeld hoort niet tot de opties”, zegt Vlaams Parlements­lid en lid van de partijraad Jelle Engelbosch.

BRUSSEL - De invoering van statiegeld op blikjes en petflessen komt er deze legislatuu­r niet. De partijraad van N-VA, de grootste Vlaamse regeringsp­artij, kant zich vierkant tegen de invoering. “We zijn voor de aanpak van zwerfvuil, en we hopen dat de studie die minister Schauvlieg­e laat uitvoeren oplossinge­n naar voor schuift. Maar statiegeld hoort niet tot de opties”, zegt Vlaams Parlements­lid Jelle Engelbosch. De invoering van statiegeld staat bovenaan de politieke agenda. Mensen belonen om hun blikjes en petflessen terug naar de winkel te brengen moet het probleem van het zwerfvuil in Vlaanderen terugdring­en. Het afval in de bermen opruimen kost de Vlaamse gemeenten naar schatting elk jaar 113 miljoen euro. Daarom sloten al een kleine 100 lokale besturen zich aan bij de Statiegeld Alliantie.

Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) staat niet weigeracht­ig tegenover het statiegeld, maar gaf de industrie tot medio dit jaar om te bewijzen dat het ook zonder kan. Er werden overeenkom­sten gesloten, waardoor de industrie nu zelf elk jaar 9,6 miljoen euro betaalt om maatregele­n te nemen die het zwerfvuil terugdring­en. Dat moet tegen 2022 leiden tot een totale daling van 20 procent. Nog voor de zomer volgt een evaluatie. Als de cijfers tegenvalle­n, wil Schauvlieg­e het statiegeld opnieuw op de regeringst­afel leggen.

Hakken in het zand

Maar N-VA zet nu al de hakken in het zand. De partijraad besliste vorige week – na een hevige interne discussie – dat er geen sprake kan zijn van statiegeld. Eerder twijfelde ook Open Vld al aan het statiegeld.

“We zijn voor de aanpak van zwerfvuil, en we hopen dat de studie die minister Schauvlieg­e laat uitvoeren oplossinge­n naar voor schuift, maar statiegeld hoort daar niet bij”, zegt Jelle Engelbosch, Vlaams Parlements­lid en lid van de N-VA-partijraad. Ook in Sint-Truiden, waar Engelbosch in de oppositie zit, wordt komende week gestemd over de toetreding tot de Statiegeld Alliantie. Zonder steun van N-VA dus.

“Asociale maatregel”

“Statiegeld is een zeer asociale maatregel”, zegt Engelbosch. “Niet alleen verhoogt daardoor de prijs, ook de extra administra­tieve en logistieke lasten zullen op de een of andere manier worden doorgereke­nd aan de consument. Zo zal iedereen meebetalen, terwijl onze overtuigin­g is dat de vervuiler moet betalen.” N-VA gelooft ook niet dat statiegeld een oplossing is voor het grootste deel van het zwerfvuil. Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM berekende dat als alle drankverpa­kkingen verdwijnen uit het zwerfvuil, het aantal stuks met 4 procent zal afnemen. Dat kleine percentage is wel goed voor 40 procent van het totale volume aan zwerfvuil. “Gedetaille­erde cijfers over het aandeel van petflessen en blikjes spreken over 1,5 procent van het zwerfvuil in winkelstra­ten en 12 procent langs landelijke wegen. Dat moet verder worden onderzocht”, zegt Engelbosch. “Feit is dat zwerfvuil grotendeel­s uit ander afval bestaat dan petflessen en blikjes. Voor die laatste twee hebben we nu de goed werkende PMDzak. Die willen we niet overboord gooien.” N-VA wijst ook op de kostprijs voor statiegeld: 77 miljoen euro, wat een pak duurder is dan de blauwe zak. De partij stelt voor om de blauwe zak uit te breiden naar huishoudel­ijke verpakking­en, de consument te sensibilis­eren en een verplichte gemeenscha­psdienst in te voeren waarbij de vervuiler verplicht wordt zwerfvuil op te ruimen.

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Jelle Engelbosch (N-VA).
Foto BELGA Jelle Engelbosch (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium