Het Belang van Limburg

133 criminelen knippen hun enkelband door

- Mohamed LAGHMOUCH

In 2016 werden 3.049 veroordeel­den en verdachten onder elektronis­ch huisarrest geplaatst. Maar 133 van hen (of 4,3 procent) probeerden dat te omzeilen door delen van hun enkelband los te trekken, door te knippen of zelfs te laten smelten. “Veroordeel­den die hun enkelband manipulere­n, worden meteen opgesloten in de gevangenis”, zegt Liesbeth Wyseur, woordvoers­ter van de Vlaamse justitiehu­izen.

die denken dat ze aan hun elektronis­ch huisarrest kunnen ontsnappen door snel hun enkelband door te knippen, hebben het mis. “Vanaf het moment dat er gesjoemeld wordt met de enkelband of de bijhorende bewakingsd­oos, gaat er een alarm af bij het Vlaams Centrum Elektronis­ch Toezicht”, licht Liesbeth Wyseur toe. “Daar zitten permanent mensen die de activiteit­en controlere­n van wie onder elektronis­ch toezicht is geplaatst. Als een enkelband wordt doorgeknip­t, gaat er op de centrale een alarm af. Er wordt dan meteen contact opgenomen met de persoon in kwestie. Antwoordt die niet, dan worden parket en politie op de hoogte gebracht. Wie daarna gevat wordt, vliegt meteen in achter de tralies.” Het merendeel van de mensen met een enkelband mag overigens hun woning wel verlaten. “Velen van hen werken ook voltijds”, zegt Wyseur. “Dat is net de bedoeling van een enkelband: het is een reintegrat­ietool, bedoeld om mensen weer normaal te laten functioner­en in de maatschapp­ij. Er is wel een categorie van veroordeel­den die niet naar buiten mag van de rechter. Zij dragen een enkelband met gps. Of het vooral die laatste groep is die de enkelband manipuleer­t? Dat kunnen we voorlopig niet zeggen.”

Kosten van de beschadigi­ng van een enkelband kunnen oplopen tot 1.000 euro. “Dat bedrag wordt teruggevor­derd van de verdachte of de veroordeel­de.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium