Het Belang van Limburg

Riziv dwingt Limburgse ex-kankerpati­ënt om jaar incontinen­t te blijven

Incontinen­te ex-kankerpati­ënt moet jaar wachten op noodzakeli­jke operatie

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Hij is al een half jaar incontinen­t, maar toch verplicht de Belgische sociale zekerheid ex-kankerpati­ënt Peter* (63) om nog eens zes maanden met luiers rond te lopen. “Sinds de operatie waarbij mijn prostaat werd verwijderd, kan ik mijn urine niet meer ophouden”, getuigt de Limburger. Volgens zijn uroloog is er maar één remedie: opereren. “Maar van het Riziv moet ik eerst twaalf volle maanden met dit gezeik rondlopen.” “Mensontere­nd”, zo noemt Peter de manier waarop hij na zijn prostaatka­nker en incontinen­tie door het Riziv wordt behandeld. “Er zijn weinig dingen zó vernederen­d als een vergaderin­g uitlopen met een natte, naar urine stinkende broek. Op zo’n moment zak je door de grond van schaamte. Een kleine chirurgisc­he ingreep zou mijn leed nochtans kunnen verhelpen, maar van het Riziv moet ik twaalf maanden wachten. En dat terwijl er geen enkele kans op spontaan herstel is.”

Ruim een jaar geleden werd bij Peter, die uit schaamte anoniem wil blijven, prostaatka­nker vastgestel­d. “Afgelopen zomer ben ik geopereerd en heeft de uroloog mijn prostaat weggenomen. Sindsdien ben ik weliswaar kankervrij, maar lijd ik – net als ongeveer 10 procent van de patiënten – aan urineverli­es. De sluitspier rond de uitgang van mijn blaas functionee­rt niet meer naar behoren, waardoor ik constant lek.”

Eenvoudige ingreep

Peter kreeg van zijn uroloog te horen dat hij naar de kinesist moest om zijn bekkenbode­mspieren te trainen. “Vaak helpt dat, maar ik bleef ook na intensieve training ongecontro­leerd urine verliezen. Als ik de deur uitga, is dat steevast met een voorraad luiers en minstens drie lagen ondergoed. Alles om te vermijden dat ik met een natte broek thuiskom. Toch gebeurt het nog regelmatig dat mijn luier te vol zit en er plots een warme, stinkende stroom urine langs mijn benen naar beneden stroomt. Mijn waardighei­d ben ik volledig kwijt.”

Vorige maand stelde Peters uro- loog tijdens een cameraonde­rzoek vast dat er een gaatje ter grootte van een speldenkop in zijn sluitspier zit. “Dat groeit nooit meer dicht. Ik heb een zogenaamde artificiël­e sfincter nodig die de functie van de sluitspier overneemt. Een relatief eenvoudige ingreep die mij toelaat om opnieuw een normaal leven uit te bouwen.” Toen de Limburger een afspraak bij de chirurg wilde vastleggen, volgde echter een koude douche: Peter kwam nog niet in aanmerking voor een terugbetal­ing. “Het Riziv hanteert een wachttijd van twaalf maanden na de eerste vaststelli­ng. Die periode is er om kinesither­apie alle kansen te geven, maar laat geen uitzonderi­ngen toe. Daardoor ben ik veroordeel­d tot nog eens een half jaar met natte broeken. Tenzij ik de som van 6.000 euro zelf ophoest. Het Riziv heeft mij bevestigd dat het om een ‘bizarre kronkel in de wetgeving’ gaat waar ze aan zijn gebonden.”

Als ik de deur uitga, is dat altijd met een voorraad luiers en drie lagen ondergoed

Depressie

Omdat zijn incontinen­tie hem richting een depressie dreef, heeft Peter beslist om het geld zelf op tafel te leggen. “Op deze manier kon het niet verder. Half april ga ik onder het mes. Mijn hele familie lijdt hieronder en ook mijn sociale leven is verwoest. Vroeger was ik actief in tal van vereniging­en, maar de meeste van die bezigheden heb ik afgebouwd. Als ik weet dat ik ’s morgens een vergaderin­g heb, stop ik de namiddag ervoor met drinken. Alles om toch maar niet te lekken. Ik ben nog maar een schim van de man die ik vroeger was.”

De Limburger hoopt dat zijn getuigenis iets kan veranderen. “Niemand verdient het om na een gevecht tegen kanker opnieuw zo’n lijdensweg te moeten afleggen. Hopelijk beseffen ze bij het Riziv dat ze fout zitten en wordt de wetgeving snel aangepast.”

*Peter is een fictieve naam

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium