Het Belang van Limburg

Statiegeld

Wat is er mis met mensen belonen om hun petflessen en blikjes terug naar de winkel te brengen? Dat doen ze vandaag toch ook al met glazen flessen en bakken bier?

- Door Yves Lambrix

Plastic flessen, blikjes, verpakking­en, papier, zakdoekjes… Of het nu over uw eigen buurt gaat of over de op- en afritten van snelwegen, langs Vlaamse wegen kom je overal afval tegen. Elk jaar opnieuw moet in Vlaanderen 17.500 ton zwerfvuil worden geruimd. Die opruiming gebeurt nagenoeg volledig door steden, gemeenten en hun intercommu­nales, die hiervoor jaarlijks 113 miljoen euro ophoesten. Omgerekend gaat het om 2,7 kilo zwerfvuil en 17,4 euro opruimkost­en per Vlaming.

In 2016 maakte Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) bekend dat ze vanaf dit jaar statiegeld wil invoeren van 0,25 euro per drankverpa­kking. Comeos (distributi­esector), Fevia (voedingsin­dustrie) en Fost Plus (organisati­e die verantwoor­delijk is voor de gescheiden afvalophal­ing) zien dit niet zitten. Ook OVAM, het Vlaams agentschap dat instaat voor afvalbehee­r en -preventie, is tegen en wijst onder meer op de hoge kostprijs: 77 miljoen tegenover 24 miljoen nu via inzameling met de blauwe zak.

Het anti-statiegeld­bondgenoot­schap vindt nu in de N-VA een grote medestande­r. “De invoering van statiegeld op blikjes en petflessen komt er deze legislatuu­r niet”, laat de grootste Vlaamse regeringsp­artij onverbloem­d weten. Ze wacht dus niet op de eerste resultaten van acties waarmee de industrie wil bewijzen dat het terugdring­en van zwerfvuil ook zonder statiegeld kan. N-VA vindt statiegeld een asociale maatregel - niet de vervuiler maar iedereen betaalt - met een te hoge kostprijs. De partij wijst er ook op dat 60 procent van het volume ingezameld zwerfvuil niet uit petflessen en blikjes bestaat en het systeem dus geen oplossing biedt tegen zwerfvuil. In de plaats wil ze de blauwe zak uitbreiden naar huishoudel­ijke verpakking­en en een verplichte gemeenscha­psdienst voor betrapte zwerfafval­dumpers.

Akkoord, de invoering van statiegeld zal de burger iets meer werk en centen kosten - de sector zal het systeem van inlevering van de verpakking­en immers doorrekene­n. Toch begrijpen wij de N-VA niet. Wat is er mis met mensen belonen om hun petflessen en blikjes terug naar de winkel te brengen? Dat doen ze vandaag toch ook al met glazen flessen en bakken bier? En dwalen Nederland, Duitsland en de honderd Vlaamse gemeentebe­sturen die zich al bij de Statiegeld Alliantie hebben aangeslote­n? En als die blauwe PMDzak dan toch zo zaligmaken­d is, waarom zijn wij dan in godsnaam de enige regio ter wereld met dat systeem? Volgens N-VA zal je hardnekkig­e zwerfafval­dumpers met statiegeld niet van de weg halen. Als we die redenering doortrekke­n, zal je hardnekkig­e belastingo­ntwijkers dus ook nooit richting Belgische staatskas krijgen. Het siert N-VA alvast dat ze in beide dossiers een consequent­e houding aanneemt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium