Het Belang van Limburg

“Mijn twee dochters durven zelfs niet meer naar school”

Pestfilmpj­e van meisje (12) in Neerpeltse school circuleert op sociale media

- Koen SNOEKX

Op sociale media circuleert een pestfilmpj­e waarin te zien is hoe een 12-jarig meisje van een middelbare school in Neerpelt door een andere leerlinge tegen de grond wordt gewerkt. “Mijn dochter wordt al weken zwaar gepest op school”, vertelt de moeder van het meisje, dat na het incident naar het ziekenhuis werd gebracht. “Mijn dochters durven sindsdien niet meer naar school”, zegt de moeder, die vindt dat de school onvoldoend­e doet om het pesten tegen te gaan. “We hebben onmiddelli­jk ingegrepen tijdens het incident en volgen de zaak op”, klinkt het bij de directie.

In het filmpje, dat vorige week donderdag werd gemaakt in een middelbare school in Neerpelt, is te zien hoe het twaalfjari­ge meisje eerst iets naar haar hoofd krijgt geworpen en daarna slaags geraakt met een ander meisje dat haar tegen de grond werkt. Het filmpje, dat gemaakt werd door de oudere zus van het gepeste meisje, is ondertusse­n al meer dan tienduizen­d keer bekeken op sociale media. “Ik zat vorige week donderdag thuis toen mijn dochter mij een bericht stuurde dat haar jongere zus in elkaar was geslagen, op de grond lag en niet meer recht kon”, zegt de moeder. “Ik schoot in paniek en heb onmiddelli­jk een ambulance gebeld. In het ziekenhuis bleek dat mijn dochter met haar hoofd op de grond was gevallen en een zwaar gekneusde elleboog heeft. Ze heeft pijn over haar hele lichaam. Toen ze op de grond lag zijn ze nog op haar beginnen trappen, maar dat is op het filmpje niet meer te zien.”

Andere school

Volgens de moeder wordt haar 12-jarige dochter al weken zwaar gepest op school. “Ze wordt bespuwd met kauwgom, er worden vuile zakdoekjes naar haar gegooid en ze wordt uitgeschol­den en vernederd”, vertelt de moeder. “Maar nu is ze dus ook het slachtoffe­r geworden van fysiek geweld. Dit gaat voor mij echt te ver.” De politie kwam ter plaatse, maar wil niet ingaan op het incident. Sinds het voorval zijn de twee dochters, die allebei in het eerste middelbaar zitten, niet meer op school geweest. “Ze durven niet meer, omdat ze schrik hebben dat ze opnieuw aangevalle­n zullen worden”, zegt de moeder. Afgelopen vrijdag had de moeder een gesprek met de school. “Ik heb de directie voorgestel­d om het meisje dat de pesterijen veroorzaak­t van school te sturen, maar daar willen ze niet op ingaan. Gevolg is nu dat mijn dochter het slachtoffe­r is en noodgedwon­gen thuis zit. Maar ik kan mijn dochters natuurlijk niet blijven thuishoude­n. Ik ben ten einde raad. We zijn afgelopen weekend zelfs al gaan aankloppen bij een andere school in de buurt, maar daar was geen plaats.”

Klacht

De moeder is van oordeel dat de school onvoldoend­e doet om de pesterijen tegen te gaan. “We hebben afgelopen donderdag tijdens de schermutse­ling onmiddelli­jk ingegrepen”, klinkt het bij de directie van de school. “Daarnaast heeft onze leerlingen­begeleidin­g ook al verschille­nde gesprekken gehad met de meisjes die bij deze schermutse­ling betrokken waren. We volgen deze zaak dan ook verder op. In onze school voeren we een duidelijk antipestbe­leid.” De directie is er overigens niet over te spreken dat de moeder afgelopen donderdag zelf de ambulance belde. “We begrijpen dat de

Ik zat thuis toen mijn dochter mij een bericht stuurde dat haar jongere zus in elkaar was geslagen, op de grond lag en niet meer recht kon

moeder slachtoffe­r

moeder in paniek was, maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat een ouder, die de situatie ter plaatse niet kent, op eigen houtje de hulpdienst­en gaat bellen.”

De moeder van het meisje overweegt ondertusse­n een klacht tegen de school. “Als de school geen duidelijk signaal geeft om dit pestgedrag te stoppen, stap ik naar de politie en dien ik een klacht in.” Nog volgens de moeder, heeft de politie haar gisteren gevraagd om het filmpje van Facebook te halen.

 ?? FOTO HBVL ?? In het filmpje is te zien hoe het 12-jarige meisje (met rode jas) slaags geraakt met een andere leerlinge van de school en tegen de grond wordt gewerkt.
FOTO HBVL In het filmpje is te zien hoe het 12-jarige meisje (met rode jas) slaags geraakt met een andere leerlinge van de school en tegen de grond wordt gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium