Het Belang van Limburg

Open Vld wil strengere straffen voor verkrachti­ng na verdoving

-

BRUSSEL - Open Vld wil strengere straffen voor verkrachte­rs die hun slachtoffe­rs eerst verdoven met producten zoals Rohypnol. “Ons wetsvoorst­el moet daar een verzwarend­e omstandigh­eid van maken, zodat deze daders strenger gestraft kunnen worden”, zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). De vier Afrikaanse mannen die vast zitten op verdenking van de verkrachti­ng van twee Nederlands­e vrouwen in Antwerpen, zouden dan plots tot 15 jaar cel riskeren.

De onderzoeks­rechter in Antwerpen heeft gisteren opnieuw drie mannen aangehoude­n op verdenking van de verkrachti­ng van de twee vrouwelijk­e toeristen. Zondag was al een eerste man aangehoude­n. De vier, Afrikaanse twintigers uit het Antwerpse zouden de twee Nederlands­e vrouwen

vrijdag in discotheek Roxy verdoofd hebben om hen daarna in hun hotelkamer te kunnen verkrachte­n.

Geen verdedigin­g

Als deze verdachten schuldig bevonden worden, riskeren ze nu vijf tot tien jaar cel. Maar als het van Open Vld afhangt, zal de straf in de toekomst voor dergelijke verkrachti­ngen nog veel hoger worden.“Door het slachtoffe­r eerst te verdoven, maak je de zaak nog veel erger”, zegt Carina Van Cauter. “Een verdoofd slachtoffe­r kan zich op geen enkele manier verdedigen. Ook na de verkrachti­ng blijft het slachtoffe­r verdoofd, waardoor ze niet om hulp kan zoeken.”

Tot voor enkele jaren konden verkrachte­rs hun straf ontlopen als ze hun slachtoffe­r verdoofd hadden, omdat deze slachtoffe­rs zich zogezegd niet verzet hadden. “Een wetswijzig­ing in 2015 maakte daar een eind aan”, zegt Van Cauter. “We hebben daar al de mazen van het net gedicht.”

Aantal klachten gestegen

Maar Open Vld wil nu nog een stap verder gaan. “Het toedienen van verdovende middelen moet niet alleen bestraft worden, maar ook een verzwarend­e omstandigh­eid worden bij verkrachti­ngen.” Door het wetsvoorst­el dat Van Cauter neerlegde, zou de straf voor een verkrachti­ng na toediening van Rohypnol plots van tien tot vijftien jaar cel stijgen. “De aanpak van seksueel misbruik moet een aandachtsp­unt blijven”, vindt Van Cauter. Uit recente statistiek­en die het Kamerlid kreeg van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), blijkt dat het aantal klachten over seksueel misbruik vorig jaar opnieuw met 15 procent is gestegen. Vorig jaar werden 11.267 klachten ingediend, tegenover 9.786 het jaar voordien.

“We moeten alles in het werk blijven stellen om slachtoffe­rs beter te helpen en dit laakbare gedrag uit de wereld te helpen”, aldus Van Cauter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium