Het Belang van Limburg

“Bewijs dat geredde vogel in het wild kan overleven”

Rode wouw met zendertje keert terug naar Limburg na winter in Frankrijk

- Mireille MAES

De twee rode wouwen die vorig jaar door het Natuurhulp­centrum zijn vrijgelate­n, stellen het goed. Eentje zit in Voeren, zijn broer vertoeft nog in Spanje. De vogels zijn gezenderd, waardoor hun manoeuvres perfect te volgen zijn. “Natuurgebi­eden zijn de stapstenen op hun trekroutes”, zegt Sil Janssen. “En dit is meteen het bewijs dat een geredde vogel in het wild kan overleven.” Het Natuurhulp­centrum krijgt voor het project 6.440 euro van Life BNIP. Limburgs Landschap krijgt 15.000 euro voor een project in Zonhoven. Roofvogels die met de hand zijn grootgebra­cht kunnen perfect in het wild overleven. Zoveel is duidelijk nu de twee gezenderde wouwen, die in het Natuurhulp­centrum leerden vliegen en jagen, hun eerste winter hebben overleefd. “De twee broertjes waren in Nederlands-Limburg uit een nest gevallen”, zegt Sil Janssen. “Wij hebben ze hier in Opglabbeek grootgebra­cht. In augustus kregen ze een zendertje en werden ze vrijgelate­n.” De twee vogels gingen elk hun eigen weg. “Eentje vertrok meteen richting Spanje. De andere maakte eerst een ommetje in Duitsland, en nam dan bijna exact dezelfde route als zijn broer. Tot net boven Bordeaux in Frankrijk, toch”, zegt Janssen. “Die vogels hebben duidelijk een ingebouwde gps die hen vertelt hoe ze moeten vliegen. Daar hebben ze hun ouders niet voor nodig.” Met de gps-datalogger­s willen ze bij het Natuurhulp­centrum laten zien welke natuurgebi­eden

FRANKRIJK de vogels op hun trek allemaal passeren.

Automatisc­he piloot

“De tweede vogel is intussen via Bergen, Brussel, Neerpelt, Overpelt en Maastricht in Voeren beland. Daar zit hij nu. De wouw is dus op automatisc­he piloot teruggevlo­gen naar waar hij vandaan kwam. Op zijn route ging hij van groen eiland naar groen eiland, en dat toont aan hoe belangrijk die natuurgebi­eden voor vogels zijn. Alle verzamelde gegevens willen we met de mensen delen zodat ze zien hoe belangrijk die stukjes natuur zijn. Dat is waar de vogels eten en slapen.” En Janssen wil niet bij vogels stoppen, ook andere gezenderde dieren kunnen nuttige gegevens opleveren. “Wie weet hebben we over een paar jaar zelfs een eigen gezenderde wolf.”

BELGIË

Essen

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De rode wouw, met zendertje op zijn rug, vloog van Opglabbeek naar Frankrijk en keerde daarna weer terug naar Limburg.
FOTO CARLO COPPEJANS De rode wouw, met zendertje op zijn rug, vloog van Opglabbeek naar Frankrijk en keerde daarna weer terug naar Limburg.
 ?? FOTO RR ?? Annelien Boone.
FOTO RR Annelien Boone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium