Het Belang van Limburg

Waal zijn is slecht voor de gezondheid

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

-

Ik zou dit stuk willen beginnen met twee seconden stilte.

...

Dank u. Het gaat inderdaad om het grootste Belgische drama: een Waal leeft gemiddeld 3 jaar minder dan een Vlaming, een Waalse 2 jaar minder dan een Vlaamse. Het wordt bevestigd door de Waalse dienst voor statistiek via een – althans voor de Waal die ik ben – angstwekke­nde kaart: quasi alle Belgische gemeentes waar men voorbarig sterft bevinden zich bezuiden de taalgrens. De diepste kloof in levensverw­achting, tussen Anderlues (78 jaar) bij Charleroi en Sint-Martens-Latem (86 jaar), bereikt dus 8 jaar. Zou hij of zij in Vlaanderen wonen, zou een Anderluena­ar 3.000 aflevering­en meer zien van ‘Plus belle la vie’, het Franse ‘Thuis’ of ‘Familie’, acht kerstfeest­en meer vieren, 10% langer leven, een eeuwigheid. De oorzaken zijn doodsimpel. Als een Vlaming 100 bezit, heeft een Waal 71. En wie minder heeft, eet slechter – gezonde producten kosten vaak meer. Wie minder heeft, doet minder aan sport. Angélique, uit Bergen, zegt me op RTL: “Ik leef met 1.000 euro per maand. Als ik de huur, het eten en mijn geneesmidd­elen heb betaald, schiet er niets over om sportactiv­iteiten voor mijn drie kinderen te betalen.”

Wie minder heeft, drinkt ook meer. De verklaring van Pierre Drielsma van de Waalse Maisons médicales bezorgt me koude rillingen: “Armere mensen hebben minder respect voor het eigen bestaan, ze zien er minder het nut van in. Ze ontwikkele­n daarom minder gedragspat­ronen dan de middenklas­se om hun leven te rekken. Vandaar dat gezondheid­spreventie minder aanslaat bij minderbede­elden.” De zelfmoordc­ijfers zijn trouwens dramatisch hoog in Wallonië, nummer 2 in Europa, na Litouwen. Brrrr.

De lage Waalse levensverw­achting toont dramatisch aan hoe slecht het gaat met mijn gewest. Pierre Drielsma: “Een verzwarend­e factor is dat Wallonië over minder geld beschikt dan Vlaanderen om in actie te schieten. Absurd.” Gedurende zijn eerste honderd jaar heeft België Vlaanderen aan zijn lot overgelate­n. Sindsdien zijn de Walen aan de beurt. Het Waals Gewest belooft wel een plan in de komende weken. Om tabak te bestrijden, betere voeding te promoten en zelfs de verkeersve­iligheid te verbeteren, want ook op de weg sterven er meer Walen dan Vlamingen. Of er genoeg middelen zijn om het tij te doen keren, moet nog blijken.

Nu moet u niet bang zijn om naar Wallonië te komen. Zelfs verhuizen is niet noodzakeli­jk een probleem: de Namenaars hebben bijvoorbee­ld exact dezelfde levensverw­achting als de Genkenaars, rond 80 jaar. Maar toch, nu weet u dat het Belgische probleem over veel meer gaat dan talen en betalen: het is een kwestie van leven en dood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium