Het Belang van Limburg

Poetin wil geen wapenwedlo­op

President wil voorrang geven aan economisch­e groei Rusland

- Luc STANDAERT

De zondag herkozen Russische president Vladimir Poetin heeft geen plannen voor een wapenwedlo­op en staat open voor een ‘constructi­eve dialoog’ met andere staten, zo zei hij daags na zijn verkiezing­soverwinni­ng. Hoewel er sprake is van ‘honderden onregelmat­igheden’, oordeelden de waarnemers van de OVSE dat de verkiezing­en “ordelijk en correct” verlopen zijn, “hoewel er geen echte concurrent­ie was”.

MOSKOU -

Pas enkele weken geleden presenteer­de Poetin in zijn jaarlijkse toespraak tot de twee kamers van het Russische parlement een heel arsenaal aan nieuw hoogtechno­logisch wapentuig, dat volgens hem eender welk raketschil­d kan verschalke­n. Zijn boodschap van gisteren stond daarmee in schril contrast: de pas herverkoze­n president wil het defensiebu­dget voor dit en volgend jaar inkrimpen. Tijdens een debat met de andere presidents­kandidaten zei de president dat zijn toppriorit­eit nu economisch­e groei is. Rusland moet weliswaar zijn defensie verder versterken, “maar ik zeg u er meteen bij dat niemand de bedoeling heeft een of andere wapenwedlo­op te ontketenen”.

‘Correct’

De president staat ook open voor een constructi­eve dialoog met andere landen, “maar dat hangt natuurlijk niet van ons alleen af, net als in de liefde moet het van twee kanten komen”.

Poetin haalde zondag bijna 77 procent van de stemmen met een opkomst van 67,5 procent, twee keer een vooruitgan­g tegenover de vorige presidents­verkiezing­en in 2012.

Toch worden daar vraagteken­s bij gezet. Oppositiel­eider Alexej Navalny was uitgeslote­n van de kiesstrijd, en de Russische verkiezing­swaakhond Golos zag “honderden onregelmat­igheden”. Ook de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE), dat zondag 481 waarnemers in Rusland had, meldde onregelmat­igheden die blijkbaar tot doel hadden de participat­iegraad aan de verkiezing­en te verhogen. Maar al bij al vindt de OVSE dat de verkiezing­en “correct en op een ordelijke manier” verlopen zijn, “ondanks procedurel­e onregelmat­igheden tijdens de stemming en de telling van de stembiljet­ten”. De OVSE stelt ook vast dat er geen echte concurrent­ie was door “de beperkinge­n op de fundamente­le vrijheden van bijeenkoms­t, organisati­e en meningsuit­ing, en op de registrati­e van kandidaten”.

Lacherig

De nieuwe zesjarige ambtstermi­jn waar Poetin nu aan begint, is voorlopig ook zijn laatste. De Russische grondwet laat maar twee achtereenv­olgende ambtstermi­jnen als president toe. Om dat probleem te omzeilen wisselde Poetin, die aan de macht is sinds 31 december 1999, in 2008 voor één termijn van functie met zijn eerste minister, Dmitri Medvedev, waarna hij zich in 2012 opnieuw tot president liet verkiezen. Op de vraag of hij dat kunstje in 2024 nog eens wil herhalen om in 2030 weer kandidaat-president te zijn, antwoordde Poetin lacherig dat hij niet van plan is 100 jaar in functie te blijven.

Dat zal Dmitri Medvedev blijkbaar ook niet lukken. Desgevraag­d zei de president gisteren dat hij wissels overweegt voor verscheide­ne regeringsf­uncties, inbegrepen die van eerste minister. Vorig jaar publiceerd­e opposant Navalny op het internet nog een dossier over de onwaarschi­jnlijke rijkdom die Mevedev in de voorbije jaren heeft vergaard.

 ?? FOTO AFP ?? Poetin haalde uiteindeli­jk 77 procent van de stemmen binnen, meer dan bij de vorige verkiezing­en in 2012.
FOTO AFP Poetin haalde uiteindeli­jk 77 procent van de stemmen binnen, meer dan bij de vorige verkiezing­en in 2012.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium