Het Belang van Limburg

Moskou eist bewijzen of excuses

-

Moskou eist bewijzen of excuses van Londen in verband met de vergiftigi­ng van de gewezen Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter.

Volgens kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov zal de Britse regering “vroeg of laat de verantwoor­ding moeten opnemen voor de beschuldig­ingen: ze moeten ofwel bewijzen leveren of zich verontschu­ldigen”. Peskov ziet overigens geen algemene achteruitg­ang van de relaties met het Westen. “Het gaat alleen om een moeilijk te verklaren, ongemotive­erde stroom van laster tegen Rusland vanwege GrootBritt­annië.”

Volgens de Russische viceminist­er van Buitenland­se Zaken Sergej Rjabkov heeft Rusland nooit een programma gehad om het gebruikte zenuwgas ‘novitsjok’ te ontwikkele­n. Dat leidde tot een boze reactie van de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, die de Russische ontkenning­en “steeds absurder” noemt. “De ene keer zeggen ze dat ze nooit novitsjok gemaakt hebben, de andere keer dat de voorraad volledig vernietigd is, en dan weer dat er voorraden verdwenen zijn naar Groot-Brittannië”. Johnson was wel opgetogen over de steun die hij gisteren in Brussel kreeg van zijn EU-collega’s. Die lieten in een verklaring weten “geschokt” te zijn over “het eerste offensief gebruik van zenuwgas op Europees grondgebie­d in meer dan zeventig jaar”. Rusland wordt opgeroepen om dringend antwoord te geven op de vragen die vanuit Londen en de internatio­nale gemeenscha­p worden gesteld.

Ondertusse­n liggen Sergej Skripal en zijn dochter Yulia nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium