Het Belang van Limburg

Alle macht aan de darm

-

Sorry voor het thema. Maar het is niet anders. Alle macht is aan de darm. Luc Colemont heeft er zijn missie van gemaakt. Mensen, laat naar je achterkant kijken! Darmkanker moet de wereld uit. Luc Colemont kan het niet schelen dat het taboe is. Maar ik zeg voor de zekerheid toch even, sorry. Mensen worden niet graag aan hun uitwerpsel­en herinnerd, zeker niet in een chique rubriek zoals deze.

Daarom zegt Ludo Kelchterma­ns ook altijd biomassa. Biomassa is de energie van de toekomst. Biomassa moet de wereld doen draaien, gratis, net zoals windenergi­e. Maar stront zal nooit sexy zijn. Sorry.

Nog een darmspecia­list in de lijst is Yves Breysem. Nu is hij algemeen directeur van Jessa Ziekenhuis. Maar vroeger was hij gastro-enteroloog. Hij ging over magen en darmen bij mensen. Hij weet wat er gebeurt als een darm niet werkt. Dan ben je niks meer met de macht.

In Genk denken ze precies hetzelfde. Laatst was Erwin Bormans, de algemeen directeur van ZOL, in het nieuws. In ZOL draait de stalen darm voortaan dag en nacht. Ik zeg stalen darm, maar het officiële woord is MRI-scanner. Het is een grote, witte buis waar je doorheen moet voor onderzoek. Maar er zijn te weinig MRI-scanners in het ZOL. Iedereen moet wachten op een afspraak. Daarom draait de stalen darm nu overuren.

Ook Hasseltse schepen Tom Vandeput is vol lof over de verterings­kanalen van de provincie. “Steeds meer mensen komen naar Hasselt voor het gevarieerd­e horeca-aanbod”, zegt hij. Ze eten iets, ze drinken iets en laten de rest over aan hun darmen. Korpschef Philip Pirard heeft graag een glaasje bordeaux. Dat kwamen we gisteren op de valreep nog te weten. Van Chokri Mahassine hoorden we gisteren niks. Hij zit in Texas, daarmee moesten we het doen, tot we ter perse gingen. Geen idee wat hij van de macht aan de darm denkt. Misschien liggen er in Texas nog reepjes krantenpap­ier op het toilet. Hij zal wel sorry zeggen als hij terugkomt, zeker.

 ??  ?? Door An Olaerts
Door An Olaerts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium