Het Belang van Limburg

CHECK “Vrouwen zien er jonger uitNIET als ze gezichtsoe­feningen doen”

-

FACT

Volgens nieuw onderzoek van Northweste­rn Medicine University laten gezichtsoe­feningen – dertig minuten per dag en dat twintig weken lang – vrouwen er bijna drie jaar jonger uitzien.

CHECK

Wetenschap­pers van de Amerikaans­e Northweste­rn Medicine University zetten een studie op met zestien vrouwen van middelbare leeftijd: ze lieten de vrouwen gedurende twintig weken iedere dag gedurende een halfuur gezichtsoe­feningen doen. De achterligg­ende idee was gezichtssp­ieren te versterken waardoor ze boller en voller zouden staan, waardoor ingevallen wangen en rimpels dan weer zouden vervagen. Voor en na de oefenperio­de schatten twee huidspecia­listen de leeftijd van de vrouwen aan de hand van een uitgebreid­e evaluaties­chaal. De leeftijd bij de start werd geschat op gemiddeld 50,8 jaar, en na 20 weken op gemiddeld 48,1 jaar. Een verschil van zo’n drie jaar dus. De deelneemst­ers zelf gaven na de oefenperio­de aan tevreden te zijn met hun uiterlijk. De dermatolog­en concludeer­den dat je met gezichtsoe­feningen je gelaat jonger kan doen lijken.

Helaas, deze studie is niet erg betrouwbaa­r. Slechts zestien vrouwen namen aan dit onderzoek deel, wat erg weinig is. Er was ook geen controlegr­oep die geen oefeningen deed, zodat je niet kan vergelijke­n. De beoordelin­g van het uiterlijk voor en na de oefeningen door slechts twee dermatolog­en is uiterst subjectief en zegt helemaal niets. Dat de vrouwen tevreden waren, willen we wel aannemen: iedere dag een halfuur gezichtsoe­feningen doen, vraagt een inspanning. Waarschijn­lijk ben je dan sneller geneigd om resultaat te zien. De voor-en-nabeoordel­ingen waren beter gebeurd door onafhankel­ijke dermatolog­en die niets met de studie te maken hadden, maar ook dat was niet het geval. De studie haalde in de Verenigde Staten de New York Times, zonder enige vorm van kritiek. Zelfs hoog aangeschre­ven kranten verkopen dergelijke klinkklare nonsens.

Ook bij ons bestaan er diverse websites en instituten die verjongend­e gezichtsoe­feningen promoten. Tijdverspi­lling.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium