Het Belang van Limburg

Stinkdier gevangen in Oostham

Raadsel waar dier vandaan komt

- Mireille MAES

In een van de kooien van het Natuurhulp­centrum zit een stinkdier. De

werd vorige week op een avond op een oprit in Gerhees opgemerkt. “In het donker liep hij gewoon langs de auto. We konden hem filmen”, zegt Gerry Brouwers. Enkele dagen later dook het dier een tweede keer op en werd het Natuurhulp­centrum ingeschake­ld. Het stinkdier werd in het weekend in een kooi gevangen en naar Opglabbeek gebracht. Waar het dier vandaan komt, is een raadsel.

skunk

De grote witte pluimstaar­t viel Gerry Brouwers en zijn zoon meteen op toen ze begin vorige week de oprit van hun huis aan de Gerhees opdraaiden. “Het was ongeveer 21.30 uur toen we het stinkdier zagen. Eerst dachten we dat het een grote kat was. Een tamme. Want hij liep rustig langs de auto. Schrik had het dier niet. Hij liet zich makkelijk filmen.” Gerry ging op het internet op zoek naar wat voor kat het zou kunnen zijn. “En ja, het leek wel op een stinkdier. Alleen leven die in Amerika, niet hier. Het kon dus niet, dachten we toen.”

Tot het dier zich enkele dagen later opnieuw aan de vrouw van Gerry liet zien. “Toen heb ik het filmpje toch maar naar het Natuurhulp­centrum gestuurd. Daar waren ze formeel. Het was een stinkdier dat ergens is ontsnapt. Ze hebben hier een vangkooi gezet

Geurkliere­n

Gerry BROUWERS na twee dagen zat het dier er al in. Straf dat het hier heeft kunnen overleven. Het is hier toch een heel ander klimaat dan in Amerika. Zeker de laatste weken. Onbegrijpe­lijk. Wat ik trouwens ook raar vond, was de kleur van dit stinkdier. Wit overheerst­e duidelijk. Het leek wel een albino.“

Het bekendste stinkdier is de gestreepte skunk die in Noord-Amerika leeft. Maar ook in Zuid- Amerika en Zuidoost-Azië lopen er stinkdiere­n rond. De nachtdiere­n danken hun naam aan hun verdedigin­gswijze. Als ze zich ernstig bedreigd voelen, spuiten ze een zeer stinkende vloeistof over de vijand. Deze anale geurkliere­n kunnen worden verwijderd. Of dat bij dit exemplaar al is gebeurd, is nog onduidelij­k. “Zover hebben we dit stinkdier nog niet onderzocht. Een vrijwillig­er is om been grijpelijk­e redenen moeilijk te vinden”, lacht Sil Janssen. Het is de eerste keer dat de mensen van het Natuurhulp­centrum een stinkdier in het wild moesten vangen. “Voor dit dier wordt nu een nieuwe thuis gezocht”, zegt Janssen.

Eerste dachten we dat het een grote kat was. Een tamme. Want hij liep rustig langs de auto

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? Het stinkdier zit voorlopig in het Natuurhulp­centrum. Er wordt een nieuwe thuis voor gezocht.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM Het stinkdier zit voorlopig in het Natuurhulp­centrum. Er wordt een nieuwe thuis voor gezocht.
 ?? Foto PPN ?? Volgens Sil Janssen is het de eerste keer dat het Natuurhulp­centrum een stinkdier moet vangen.
Foto PPN Volgens Sil Janssen is het de eerste keer dat het Natuurhulp­centrum een stinkdier moet vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium