Het Belang van Limburg

15 maanden cel voor steekparti­j aan Lanakens dokterskab­inet

-

Een 22-jarige Lanakenaar is gisteren veroordeel­d tot 15 maanden cel voor een zware vechtparti­j tussen twee bendes die beslecht werd op de parking van een huisarts in Lanaken. Zijn 23-jarige vriendin (en moeder van hun 2,5-jarig kindje) krijgt een werkstraf. Haar broer (20) deelt in de werkstraf, een vierde afwezige kompaan (19) krijgt zes maanden cel.

Tussen de twee groepjes jongeren boterde het al een hele tijd niet. Los van alle discussies was er ook heibel over het kleine zusje van de veroordeel­de broer en zus, die slecht behandeld zou worden door haar liefje uit de andere clan. Na wat hinderen op straat, was het die dag van 10 mei 2015 compleet uit de hand gelopen. De 22-jarige Lanakenaar had zijn vriend naar zijn flat laten rijden,

had daar wat materiaal verzameld en op de parking van de plaatselij­ke dokter was het tot een confrontat­ie gekomen. De drie gasten uit de andere auto hadden daarbij stevige klappen mogen incasseren. De jonge Lanakenaar had ook nog gestoken met een mes, zijn liefje had de auto bewerkt en een van de drie geslagen met een betonschaa­r.

“Als beschermin­g, voor mezelf en mijn familie hier naast me”, had hij het allemaal gedaan volgens de 22-jarige kerel. “Want die andere gasten zien zichzelf als een bende.”

Commandost­ijl

Een getuige had - anoniem nochtans beschreven hoe ze in ware commandost­ijl op de parking uit hun auto waren gevlogen en meteen waren beginnen uitdelen. Een patiënt die bij de huisarts was buitengeko­men, had zelfs een glaasje water nodig om te bekomen. De aanklager vond dan ook dat de jonge beklaagden het allemaal nogal minimalise­erden en beschreef hoe de Maaslandse politie het toch regelmatig had over een bendeoorlo­g. “We moeten een signaal geven dat we dit niet tolereren.”

Als zelfverded­iging zag de rechtbank het gisteren ook duidelijk niet. De 22-jarige, die intussen opnieuw in de cel zit in voorarrest voor nieuwe feiten, kreeg 15 maanden gevangenis. Een dokter moet ook onderzoeke­n of een van de drie slachtoffe­rs letsels overhoudt aan de steekparti­j.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De vechtparti­j vond plaats op de parking van een huisarts.
FOTO TOM PALMAERS De vechtparti­j vond plaats op de parking van een huisarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium