Het Belang van Limburg

“Federale regels blijven uit”

Lanaken gaat WhatsApp-groepen tegen criminalit­eit zelf beheren

- Phillip PERGENS

Buurtinfor­matienetwe­rken via WhatsApp schieten als paddenstoe­len uit de grond in tal van Limburgse gemeenten. Lanaken volgt de groepen zelf op binnen de gemeenteli­jke diensten, in andere gemeenten modereren de wijkagente­n deze groepen, maar meestal gaat het om een burgerinit­iatief waarvan zelfs de politie niet op de hoogte is. Er zijn immers geen duidelijke richtlijne­n hiervoor op bovenlokaa­l niveau. Uit een rondvraag van de redactie blijkt dat de populaire applicatie WhatsApp steeds meer gebruikt wordt in de strijd tegen inbraken. Gemeentebe­sturen en politiezon­es zetten hun schouders vaak mee onder het project om erop toe te zien dat alles binnen een wettelijk kader gebeurt. Lokaal, welteverst­aan, want een overkoepel­end beleid met duidelijke richtlijne­n blijft uit.

Hierdoor zijn er grote verschille­n in aanpak. Zo kiezen gemeentebe­sturen bijvoorbee­ld zelf het ontwerp van borden naast de weg, maar is ook de samenstell­ing van de WhatsApp-groepen zeer divers. Kinrooi en Bocholt zitten samen met Cranendonc­k en Weert in een grensovers­chrijdende groep, Beringen gebruikt één grote groep van 450 leden, terwijl Maaseik op dorpsnivea­u wil werken. “Het is opvallend dat in de omzendbrie­f vanuit de regering de buurtinfor­matienetwe­rken via WhatsApp niet vermeld werden, terwijl het is uitgegroei­d tot een instrument waar zowel burgers als politiemen­sen handig gebruik van maken”, vertelt Marino Keulen (Open Vld).

Tankstatio­ns

De burgemeest­er van Lanaken koos ervoor om de groepen in zijn gemeente te laten beheren door de mensen van de dienst Openbare Veiligheid. “We willen onze inwoner Frits Van Der Wens van zijn taken ontlasten. Hij was bij de invoering van het systeem diegene die heeft doorgeduwd om dit hier mogelijk te maken. Dat is zijn grote verdienste, maar hij doet dit natuurlijk op vrijwillig­e basis en we willen niet enkel van de goodwill van een persoon afhankelij­k zijn. Elke Lanakense deelgemeen­te heeft zijn groep en dankzij duidelijke afspraken zien we dat dit werkt. Er is bijvoorbee­ld een groep specifiek voor uitbaters van tankstatio­ns omdat zij met hun eigen problemati­ek kampen en dit loont. Daarnaast kunnen we terugvalle­n op ondersteun­ing van de politie”, legt Keulen uit.

Omslachtig

De politie speelt op vele plaatsen een ondersteun­ende rol. “Omdat we merken dat WhatsApp de verouderde BIN’s heeft voorbijges­token”, zegt Steve Provost, korpschef van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken. “In SintTruide­n bestaat het op straatnive­au en in Gingelom zijn ze met de opstart bezig. Het grote voordeel is dat dit soort netwerken er op vraag van de burgers komt, waardoor je veel sneller kunt beginnen. Een BIN is omslachtig­er omdat je de bestaande wetgeving volgt. Er komt meer papierwerk bij kijken. Daarnaast is het systeem via sms minder populair omdat steeds minder mensen via die weg berichten sturen.”

Toch zijn ze niet overal fan van het WhatsApp-systeem. “We zijn er niet zo’n voorstande­r van omdat we er geen controle over hebben”, zegt Dorien Baens van de zone Limburg Regio Hoofdstad. “We weten dat het op burgernive­au bestaat, maar we raden de mensen altijd aan eerst naar de politie te bellen en zeker niet zelf in actie te schieten en voor politieage­nt te spelen. Het systeem van de BIN’s gebruiken we wel, al begrijpen we dat dit niet voor iedereen weggelegd is omdat het veel procedures omvat en dat schrikt af.” Baens ziet ook een ander probleem. “Als grote zone kan je moeilijk van je mensen verwachten dat zij continu al die WhatsApp-groepen mee beheren. Daar moet je 24/24 mee bezig zijn. Bij een BIN doet de noodcentra­le van de politie dit.”

Wachten

“Het klopt dat er een wildgroei van initiatiev­en is die van elkaar afwijken”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. “Maar de realiteit is dat we als provincie wachten op meer informatie en duidelijkh­eid van de federale overheid. We juichen de betrokkenh­eid van de burgers enkel toe en schuiven graag Lanaken en Beringen naar voren als voorbeeld. Duidelijke afspraken vermijden ontsporing­en. Maar de provincie geeft momenteel geen verdere ondersteun­ing.”

 ?? FOTO RL/PPN ?? In Bree staan er borden langs de straat, in Zonhoven plakken leden van de groep stickers op hun brievenbus.
FOTO RL/PPN In Bree staan er borden langs de straat, in Zonhoven plakken leden van de groep stickers op hun brievenbus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium