Het Belang van Limburg

Bier wordt goedkoper in gemeenteli­jke zalen

- Zahra BOUFKER

Tot op vandaag worden er drie verschille­nde soorten prijzen gehanteerd in Tessenderl­o. Die varieert voor gemeenteli­jke activiteit­en, vereniging­en en privéperso­nen. Hierdoor weken heel wat mensen en organisati­es al uit naar buurgemeen­ten. Zo vond de jaarlijkse chrysostom­osfuif van de zesdejaars van het Pius X College vorig jaar plaats in de Zille in Ham. Looise jongeren moeten in hun eigen gemeente 176,77 euro betalen, terwijl dat in Ham maar 115 euro is voor hetzelfde vat.

Het gemeentebe­stuur begreep dat deze toestand onhoudbaar is. Daarom werd onderhande­ld over nieuwe drankprijz­en. Half december vorig jaar hadden er al aangepaste tarieven moeten zijn.

Uitbaters

Volgens schepen van Financiën Willy Wilms (Spil) is er nu een nieuwe regeling klaar. “De huidige formule bleek niet ideaal”, aldus Wilms. “Dat had vooral te maken met afspraken tussen de gemeente en de uitbaters van de cultuurhui­zen. Nu neemt de gemeente weer zelf het heft in handen. Ze koopt aan en factureert aan de mensen die de zaal huren. Meteen werd ook een prijsvraag uitgeschre­ven met daarin een formule voor stockbehee­r door de biersteker. Dranken Gybels kwam daar als beste uit. Daardoor Willy WILMS

Schepen zullen we op de volgende gemeentera­ad een plan kunnen voorleggen waardoor de prijzen omlaag gaan, vooral wat de biervaten betreft. De prijs voor een vat bier van 30 liter zal 70 euro worden. En voor een vat van 50 liter wordt dat 115 euro.” Het voorstel betekent ook dat de relatie tussen de gemeente en de uitbaters van de Looise cultuurhui­zen anders wordt ingevuld. “In de nieuwe gerantcont­racten voor Het Loo en De Griffel is al voorzien dat we zo gaan werken”, zegt schepen Wilms.

Contract

“Probleem is dat de uitbaters van ’t Goor en De Kriekel nog een contract hebben tot eind 2019. Zij kunnen dus de oude prijzen blijven hanteren. Er zijn gesprekken geweest om ook die contracten aan te passen, maar ze wilden daar niet op ingaan. Ik heb daar wel begrip voor. Een contract is een contract en dat moeten we respectere­n. Maar omdat iedereen recht heeft op een gelijke behandelin­g, stellen we aan de gemeentera­ad voor om een gemeenteli­jke compensati­e in te voeren voor wie in Schoot of Engsbergen iets organiseer­t. Bij de nieuwe contracten in 2019 is deze compensati­e niet meer nodig.”

Volgens Wilms is de regeling ingegeven door de verschille­n met de omliggende gemeenten. “Maar die vergelijki­ng gaat niet op. Bij ons werden niet alleen de vaten, maar ook de huur van het lokaal en de schoonmaak berekend. Onze aanpak van de drankprijz­en in het verleden was ingebed in de verhuurpri­jzen van onze infrastruc­tuur. Daar kwam de gemeente soms voor meer dan 50 procent in tussen. Persoonlij­k hoop ik dat die regeling blijft bestaan, want anders moeten huurders die minder bier tappen de regeling voor de verlaagde bierprijze­n opvangen.”

De prijs voor een vat bier van 30 liter zal 70 euro worden. En voor een vat van 50 liter wordt dat 115 euro

 ?? FOTO MIRANDA GIJSEN ?? Vereniging­en vonden de drankprijz­en in de gemeenteli­jke zalen te duur, zeker in vergelijki­ng met omliggende gemeenten.
FOTO MIRANDA GIJSEN Vereniging­en vonden de drankprijz­en in de gemeenteli­jke zalen te duur, zeker in vergelijki­ng met omliggende gemeenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium