Het Belang van Limburg

Standard denkt aan Preud’homme

Contract Sa Pinto wel verlengd tot medio 2019

- Bob FAESEN

Met het behalen van play-off 1 werd het eenjarige contract van Ricardo Sa Pinto bij Standard automatisc­h met één seizoen verlengd. Toch is het de vraag of de Portugees, die zaterdag ook nog de beker pakte met de Rouches, volgend seizoen nog eindverant­woordelijk­e is in Luik. Standard dingt namelijk naar de hand van clubicoon Michel Preud’homme.

Never a dull moment in Luik. Het bestuur hield in donkere tijden vast aan de vaak bekritisee­rde Ricardo Sa Pinto en dat wierp zijn vruchten af. Onder de 45-jarige Portugees behaalde Standard voor het eerst in drie seizoenen nog eens play-off 1 én won het afgelopen weekend de beker van België. Toch gonst het in Luik al weken van de geruchten rond niemand minder dan Michel Preud’homme. Bijvoorbee­ld dat de Luikenaar technisch directeur zou worden of zich zou inkopen, maar het gaat wel degelijk om het hoofdtrain­erschap. Een rol als manager naar Engels model meer bepaald.

Het is geen geheim dat Bruno Venanzi een groot fan is van Preud’homme. De Standardvo­orzitter streeft al langer naar stabilitei­t binnen de club en betwijfelt of Sa Pinto de man is die daarvoor kan zorgen. Venanzi is de talrijke incidenten met de excentriek­e coach niet vergeten en maande hem al aan om kalmer te reageren. Plaatsing voor PO1 zorgde ervoor dat de optie in het contract van Sa Pinto automatisc­h werd gelicht. Hij ligt nu (onder iets betere woordwaard­en) vast tot medio 2019 en geniet bovendien het vertrouwen van de spelersgro­ep, maar de Portugees twijfelt zelf of hij door wil.

Scholz

Het eerste contact tussen Preud’homme en Standard dateert van lang voor de plaatsing voor PO1. In januari werd er tussen de moeizame gesprekken met Club Brugge over Scholz al gesproken over MPH. Ondanks dat hij er geen functie bekleedt ligt Preud’homme nog tot de zomer van 2019 vast in Brugge en moet er dus een afkoopsom worden betaald. Club en Standard raakten het in grote lijnen eens over een bedrag van rond de 500.000 euro. Scholz was geen betrokken partij in die overeenkom­st.

De deal resulteerd­e nog niet in een volgende stap, al is een akkoord volgens de Sudpresse-kranten wel op til. Tegenover ons houdt Preud’homme, die momenteel van een sabbatical geniet, in een korte reactie de boot af. “Er wordt veel gesproken over mijn toekomst, maar ik kan niet veel zeggen op dit moment.” Bijkomend probleem voor Standard, dat er financieel niet geweldig voorstaat, zijn de forse salariseis­en van Preud’homme. Om die reden ketste een overgang naar het Franse Bordeaux eerder dit seizoen af. Daarbij focust de gewezen Rode Duivel op het bondscoach­schap van ons land, al is hij ongeduldig. Een andere genoemde optie is Antwerp. Met andere woorden: Preud’homme heeft alle kaarten in handen.

Ferrera T2

Als Preud’homme straks weer aan de slag gaat als coach wil hij in ieder geval Emilio Ferrera als zijn assistent. Ferrera is nu beloftenco­ach bij Anderlecht en stoomt daar talenten klaar voor de A-kern, maar het is lang niet zeker dat hij blijft. Preud’homme en Ferrera werkten eerder al samen bij Al Shabab in Saoedi-Arabië en toen MPH in de belangstel­ling stond van Bordeaux, stond Ferrera al op het punt om mee te gaan. Bij Standard zou Ferrera een rol als T2 combineren met een coördinere­nde functie in de jeugdoplei­ding. Sportief directeur Olivier Renard hield zich gisteren in ‘Extra Time’ en ‘La Tribune’ op de vlakte. “Dit nieuws valt op een verkeerd moment. Michel is een vriend van de voorzitter en het is een vraag voor hem.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium