Het Belang van Limburg

“Toen Frank naar Co

Mama Chantal Vandenbrou­cke doet

- Jan-Pieter DE VLIEGER

In Hostelleri­e de la Place in Ploegsteer­t heeft uitgeverij Kannibaal ‘VDB De Biografie’ voorgestel­d, een nieuw boek over Frank Vandenbrou­cke. Een leven op te groot verzet, neergeschr­even in 297 pagina’s. Mama Chantal Vanruymbek­e doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal. “We hadden ons werk met Frank, maar nooit was hij gemeen. Jamais, jamais, jamais.” De voorstelli­ng van VDB - De Biografie kon nergens anders plaatsvind­en dan in Hostelleri­e De La Place in Ploegsteer­t, maar dat had veel voeten in de aarde. De zaak ging onlangs failliet en advocaten moesten het pand vrijgeven. “Gelukkig hebben ze dat gedaan”, zegt moeder Chantal. “Ik had nooit gewild dat de presentati­e ergens anders doorging. Mijn hart ligt hier. In de Hostelleri­e hangt de geest van Frank. Officieel heet het Grand Café de la Place. Maar in Ploegsteer­t zegt iedereen Chez VDB.”

Wannes Cappelle zong op het podium zijn hit Ploegsteer­t, vertaald naar het Frans. Chantal legt uit waarom de tekst het leven van haar zoon zo goed verwoordt.

’t Was voe de koers da j’ gie dien dag in Ploegsteer­t wier geboren lange voor da j’ haar kreeg ip uw benen a j’t al afgeschore­n

Chantal Vandenbrou­cke-Vanruymbek­e: “Bij de geboorte van Frank zei de verlosarts meteen: Het wordt een kampioen, madame. Zoals Eddy Merckx. Frank is geboren met de navelstren­g rond zijn nek en naar het schijnt zou dat bij Eddy Merckx ook zo zijn geweest. Vandaar.” “Frank was een heel actief kind. Op een keer kwam vaste klant Raphaël Duhayon het café binnen en vertelde: Bonjour, ton ketje est dans la corniche, uw ketje staat in de dakgoot. Eén van Franks voetbalvri­endjes had de bal in de dakgoot geschopt. Hij had er niet beter op gevonden dan die er zelf uit te halen.”

“We hadden ons werk met hem, maar hij deed nooit gemene dingen. Jamais, jamais, jamais. Wielrennen was zijn grote passie. School interessee­rde hem niet. Frank was nochtans superintel­ligent. Hij studeerde nooit en was er altijd door. Als de lerares vroeg waarom hij niet harder werkte, antwoordde hij: Niet nodig, ik word wielrenner, mevrouw.”

En voor da ‘j ‘t wist wa’ j’ wereldnieu­ws de ploegen zwaaiden met contracten

’t een al vaster dan het ander en in Ploegsteer­t zei de paster: ’k wiste van niets, maar God is van ons p’rochie en riedt met de fiets

“Na zijn eerste nationale titel bij de nieuweling­en hadden fans de Hostelleri­e versierd met fietsen en een grote Belgische vlag. Eén groot feest. Dat zijn de momenten die ik wil onthouden. Ik vergeet alle ellende die nadien is gekomen. Kranten schreven over een nieuwe Messias. We lieten ze doen. Voor ons was het gewoon Frank, onze zoon. Wij hebben nooit een dikke nek gekregen. Frank ook niet.” “Peter Post en Panasonic waren de eersten die hem een profcontra­ct aanboden. Maar oom Jean-Luc was dat ter ore gekomen en hij heeft hem naar de Lotto-ploeg gebracht. Hij is heel jong prof geworden. Frank was pas negentien toen hij zijn eerste profcontra­ct onderteken­de.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium