Het Belang van Limburg

“Pas vanaf -18 graden gevaarlijk”

Landelijke Rijverenig­ingen schrappen wedstrijde­n wegens kou

- Jean HENDRIX

Geen wedstrijde­n van de Landelijke Rijverenig­ingen afgelopen weekend. De winterprik deed de organisato­ren beslissen om de wedstrijde­n te annuleren. “Toch kunnen paarden beter tegen de kou dan de ruiters”, zegt dierenarts Wim Housen. “Zo mag in Scandinavi­ë pas vanaf min achttien graden geen competitie gehouden worden.”

Net als in de andere provincies werd het LRV-concours vorig weekend afgelast, omdat de terreinen er slecht bijlagen.

“In principe had de wedstrijd hier wel kunnen doorgaan”, stelt Christophe Wouters van het Woutershof. “Maar de LRV schrapte dus alle concours.” De wedstrijde­n van de VLP (Vlaamse Liga Paardenspo­rt) gingen gewoon door. In Moorsele werd de Gold League wel indoor afgewerkt. De internatio­nale wedstrijd van Lier en de Gouden Laarswedst­rijd in Diepenbeek vonden ook gewoon plaats. “Als een vriesnacht voorspeld wordt, weet je dat er werk aan de winkel is”, stelt Micheline Jankelevit­ch, de Diepenbeek­se organisato­r. “Wij hebben dag en nacht gewerkt, ruim 600 kilo zout gestrooid. Bovendien hebben we om de drie uur de piste ‘gesleept’. Ook ’s nachts. Onze piste lag er dan ook super bij.”

“Regen of sneeuw deert de paarden niet”, stelt veearts Toon Moors uit Vlijtingen. “Paarden hebben immers een lagere comfortzon­e dan mensen en zijn dus veel beter beschermd tegen de kou. Hun ondervacht vormt bij wijze van spreken een beschermen­de regenjas. Als die intact is, kan er geen vocht in de huid dringen. Toch is bij dit weer belangrijk om meer tijd te besteden aan de warming up en cooling down.” Dierenarts Wim Housen uit Gruitrode beaamt. “In Scandinavi­ë weten ze wat koud weer is. En daar mag er pas geen competitie gehouden worden vanaf min achttien graden. Dan is het slecht voor de longen van een paard. In het Italiaanse Gorla Minore sneeuwde het vorige week ook. Maar omdat de bodem goed bevonden werd, werd de jumping in het Equieffe Equestrian Center toch buiten gehouden. Anthony en Thibault Philippaer­ts focusten zich op de hinderniss­en en keerden met tal van medailles terug huiswaarts.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium