Het Belang van Limburg

Methodesch­ool in oud PMS-gebouw

Elke klas krijgt team van leerkracht­en in Libellensc­hool

- Geert VAN BAELEN www.delibellen­school.be

Vanaf 1 september 2018 opent in Neerpelt een nieuwe basisschoo­l. Er zijn plannen om een methodesch­ool onder te brengen in het gebouw dat bekend staat als het vroegere PMS-gebouw. Als alles meezit, zal ‘De Libellensc­hool’ het eerste schooljaar starten met een zestigtal kinderen. “In tegenstell­ing tot het klassieke onderwijs werken we met groeiklass­en die begeleid worden door een team van leerkracht­en”, luidt het. Eén van de bezielers is Heidi Put, die al een loopbaan als leerkracht in het vrije en het gemeenscha­psonderwij­s achter de rug heeft. “In plaats van met leerjaren, zullen we werken met groeiklass­en waarin we kinderen rond een bepaald niveau samenbreng­en”, vertelt ze in grote lijnen. “In de eerste groeiklas zullen we kinderen samen zetten van het niveau 1ste en 2de kleuterkla­s in het klassiek onderwijs. In de tweede groeiklas brengen we kinderen van het niveau derde kleuterkla­s en eerste leerjaar samen. In onze visie sluit de leefwereld van deze kinderen op elkaar aan. Kinderen in een eerste studiejaar al vastzetten in een schoolbank, is voor ons heel onnatuurli­jk. Groeiklas drie omvat qua niveau tweede tot zesde leerjaar. In elke groeiklas zal telkens

Team

een team van leerkracht­en de kinderen talentgeri­cht begeleiden.”

Kinderen in een eerste studiejaar al vastzetten in een schoolbank, is voor ons heel onnatuurli­jk. We werken met groeiklass­en

Heidi PUT Leerkracht

De methodesch­ool wordt opgericht door een groep leerkracht­en die verspreid in de verschille­nde onderwijsn­etten actief zijn. “Momenteel zijn we met een kerngroep van een zestal mensen dit project voorbereid­en. De ervaring leert ons dat de kinderen nood hebben aan nieuwe onderwijss­tructuren. Ieder kind heeft vandaag zoveel eigenheden dat één leerkracht vooraan in de klas hier onmogelijk op kan inspelen. Daarom kiezen we voor een teamgerich­te aanpak waarbij we kinderen die het nodig hebben meer individuee­l kunnen begeleiden. We kunnen hen eventueel op een sneller of langzamer tempo door de leerstof leiden zodat ze zonder hiaten in hun kennis en met een positief zelfbeeld naar het secundair onderwijs kunnen vertrekken.”

Leemte

Als uitvalsbas­is werd niet toevallig Neerpelt gekozen. “In Lommel en Peer vind je methodeond­erwijs, maar daartussen is er een grote leemte”, stelt Heidi. “Om te mogen starten, moeten we 37 kinderen ingeschrev­en hebben. We willen in ons eerste schooljaar starten met de eerste en tweede groeiklas. We laten 15 kinderen per geboorteja­ar toe, te starten vanaf 2012 tot 2016. Zo komen we aan een maximum van een 60-tal leerlingen.” De naam wordt De Libellensc­hool, waarbij de libel symbool staat voor de transforma­ties in een jong mensenleve­n. De school zal onderdak krijgen in het vroegere PMS-gebouw aan het Sooi Willemsple­in. Dat gebouw deed al enkele jaren dienst als school voor de schoolkind­eren van de Neerpeltse centrumsch­ool toen die werd verbouwd. “We zullen het gebouw huren van de gemeente. Infrastruc­tureel is dat in orde voor ons initiatief. Als niet-confession­ele school vallen we onder geen enkele koepel, maar zijn we natuurlijk wel onderhevig aan de schoolinsp­ecties op het vlak van gebouwen en eindtermen.” Er zijn verschille­nde infomoment­en gepland, waarvan het eerste op 30 maart.

 ?? FOTO GVB ?? In dit gebouw op het Sooi Willemsple­in komt De Libellensc­hool. “We huren het van de gemeente”, klinkt het.
FOTO GVB In dit gebouw op het Sooi Willemsple­in komt De Libellensc­hool. “We huren het van de gemeente”, klinkt het.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium