Het Belang van Limburg

Eerste van 35 dynamische verkeersbo­rden geplaatst

Systeem leidt vanaf half april bestuurder­s naar parkings

- Dirk JACOBS

Langs de Diepenbeke­rweg in Hasselt is gisteren het eerste van 35 ledborden geplaatst. Die maken deel uit van het dynamische systeem dat midden april het verkeer in de stad vlot moet trekken. “De borden leiden bestuurder­s onder meer op een vlotte en duidelijke manier richting de parkings”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). Er komen dynamische borden langs de Singel, op elke invalsweg naar de binnenstad en op de Groene Boulevard. “De mensen bepalen natuurlijk zelf aan welke kant van de stad ze het liefst willen parkeren. We sturen hen niet naar een bepaalde parking, tenzij op een gegeven moment een parkeerlus verzadigd zou geraken”, zegt verkeerssc­hepen Habib El Ouakili (sp.a). “Maar dan nog hebben ze in de lus verschille­nde opties. Zo kunnen bestuurder­s vanaf de Singel al zien welke parking waar ligt. Op de borden verderop kunnen ze aflezen in welke mate de parkings langs die route op dat ogenblik nog vrij zijn. Als een parking volzet is, dan word je naar een volgende geleid.”

Zoekverkee­r

Via 4G kan vanop afstand de informatie op de borden worden aangepast. “We willen het leven van onze bezoekers vereenvoud­igen, maar ook de Hasselaren vervelend zoekverkee­r in hun wijken besparen.”

Alle borden beschikken over de laatste generatie led’s. “Die scoren uitstekend op vlak van kleurhomog­eniteit, lichtsterk­te en levensduur. Op die manier is de informatie perfect leesbaar, ook in de volle zon. En elk led-scherm is uitgerust met een fotocel die automatisc­h de lichtinten­siteit regelt op basis van het omgevingsl­icht.” Tegen midden april moet alles klaar zijn om de 35.000 auto’s te ontvangen die de stad dagelijks binnenrijd­en. “Het parkeren in en rond de eigen straat reserveren we maximaal voor onze bewoners”, belooft burgemeest­er Vananroye. “Bezoekers leiden we naar de parkeerhav­ens.”

Het parkeren in en rond de eigen straat reserveren we maximaal voor onze inwoners. Bezoekers leiden we naar de parkeerhav­ens

Nadja VANANROYE

Burgemeest­er

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Er komen dynamische borden langs de Singel, op elke invalsweg naar de binnenstad en op de Groene Boulevard.
FOTO SERGE MINTEN Er komen dynamische borden langs de Singel, op elke invalsweg naar de binnenstad en op de Groene Boulevard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium