Het Belang van Limburg

“Natuurlijk mag priester zondigen in ‘De Mol’”

Het is een gek toeval: in het boek ‘De Mol’, de thriller die eerder deze maand verscheen, was er al een priester bij de kandidaten. En nu dus ook in de reeks die zondag begint op VIER. “Ja, dat is toeval.”

- Raymond DE CONDÉ

Gilles De Coster heeft het nog niet gelezen maar is formeel: “Het boek staat los van ons programma. Ik denk dat het manuscript al klaar was nog voordat wij kandidaten zijn beginnen te selecteren. Onze priester is een gast van 33, Pieter Delanoy, ook godsdienst­leerkracht. Of het nu een priester was of een metaalarbe­ider, het was een toffe gast om mee te nemen. We hebben tien mensen met uiteenlope­nde beroepen, al is dat niet het eerste criterium. Bart Debbaut wist helemaal niet wat wij hadden gedaan en wij wisten niet wat hij geschreven had.” In het boek heet de priester Eric. “Ik ben op het idee gekomen omdat mijn schoonbroe­r, die priester is, zich ooit kandidaat heeft willen stellen voor ‘De Mol’,” legt Bart Debbaut uit. “Het is op het eerste gezicht een onmogelijk­e combinatie: ‘De Mol’ hangt aaneen van leugens, bedrog, achterdoch­t en verraad, allemaal dingen waaraan een priester zich niet mag bezondigen. Van de andere kant: het is maar een spelletje, het is niet het echte leven. Waarom zou een priester dus niet aan zo’n spelletje mogen meedoen?”

André Léonard

De West-Vlaamse priester die voor een primeur zorgt, was al eerder in de media: toen André Léonard in 2010 benoemd werd tot aartsbissc­hop begon Pieter een Facebookgr­oep, want hij beschouwde die benoeming van de conservati­eve Léonard als “een klap in het gezicht van jonge mensen”. In 2014 bedacht hij het woord ‘churchie’, een selfie die gemaakt wordt in de kerk. Hij is voorzitter van de vzw Boeta, die jongeren in township Ocean View bij Kaapstad de kans geeft om verder te studeren. Vorig jaar speelde hij met een collega van het SintLodewi­jkscollege op de speelplaat­s een week lang Radio Gaga, in dit geval Radio Poverellek­e, waar een inzameling­sactie van etenswaren en verzorging­sproducten aan verbonden was. Kortom: een geëngageer­de priester. Zou zo iemand ook De Mol kunnen zijn?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium