Het Belang van Limburg

Eén jaar studeren: 33.000 euro en 250 uur vrijwillig­erswerk

-

Een middeleeuw­se kasteel in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, omzoomd met groene tuinen en met een weids uitzicht op de Atlantisch­e Oceaan… Als het de bedoeling was van het Paleis om kroonprins­es Elisabeth in alle rust te laten studeren en puberen, ver weg van de Belgische media-aandacht, dan hadden ze geen betere locatie kunnen uitkiezen. Het UWC Atlantic College ligt op een dik halfuur rijden van Cardiff, de hoofdstad van Wales, en is van de buitenwere­ld afgesneden. Elisabeth zit nu nog in het vijfde jaar middelbaar van het Sint-Jan Berchmansc­ollege in Brussel, maar haar zesde en een bijkomende zevende jaar zal ze dus in Wales studeren. Op het einde van de rit zal ze haar Internatio­nale BaccaGedet­ineerden laureaat op zak hebben, een soort middelbaar diploma dat zowat overal ter wereld erkend wordt en toegang geeft tot topunivers­iteiten.

Idealisme

Klinkt elitair? Dat is het ook, voor een stuk. Ook de Nederlands­e koning Willem-Alexander liep bijvoorbee­ld school in het UWC Atlantic College. Eén jaar studeren kost er 33.000 euro, en wie er binnen wil moet een strenge selectiepr­ocedure doorstaan. Dit jaar stelden zo’n honderd Belgische jongeren zich kandidaat, slechts twaalf van hen kregen een ticket. Zij gaan niet allemaal naar Wales, want UWC – wat staat voor United World College – telt zeventien scholen wereldwijd. prinses Elisabeth heeft álle proeven moeten afleggen”, benadrukt Basiel Bogaerts, de woordvoerd­er van het Belgische selectieco­mité van UWC. Die omvatten onder meer: twee essays schrijven over actuele thema’s, rollenspel­en en intensieve interviews.

“We gaan op zoek naar kandidaten die geïnteress­eerd zijn in internatio­nale thema’s en een bepaald idealisme hebben”, zegt Bogaerts. Dat idealisme ligt meteen aan de grondslag van de UWC-scholen. Het college in Wales is in 1962 opgericht door een Duitser en een Brit die vrede wilden brengen in het door oorlog geteisterd­e Europa. “Het idee was – een beetje naief – dat je een stapje dichter komt bij de wereldvred­e als je jongeren uit de hele wereld samen zet”, zegt VRT-journalist Jan Ouvry (62), die als een van de eerste Belgen naar UWC Atlantic College ging. De school is ook veel meer dan een clubje miljonairs­kinderen: ongeveer zestig procent van de leerlingen heeft een studiebeur­s op zak. Vandaag studeren er zo’n 350 leerlingen uit negentig landen, onder wie zelfs vluchtelin­gen. “Er zitten uiteraard veel jongeren met bemiddelde ouders”, zegt Ouvry. “Maar ik ben er zelf met een studiebeur­s heen kunnen gaan. Mijn beste vriend was trouwens de zoon van een mijnwerker.”

Vrijwillig­erswerk

Ook apart aan de school is de uitzonderl­ijke nadruk op vrijwillig­erswerk. Elisabeth zal aan haar trekken komen, want in haar bio“Ook grafie op de website van het Paleis staat dat ze nu al buiten de schooluren onder meer kinderen met leerproble­men helpt. In het UWC Atlantic College moet elke leerling jaarlijks minstens 250 uur vrijwillig­erswerk doen. “Ik ben destijds in het dorp eenzame ouderen gaan bezoeken”, zegt Ouvry. “Anderen trainden mee met de zeeredding­sdiensten, of ze onderhield­en de tuin. Er is ook veel aandacht voor activiteit­en als sport, muziek en theater.” Uiteraard ligt het academisch­e niveau hoog, maar volgens oud-studenten is het niet veel moeilijker dan hier. Wat Elisabeth er zal studeren, is nog niet duidelijk. Leerlingen kunnen hun pakket zelf samenstell­en, maar dat doen ze pas bij aankomst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium